Актуално

На фокус

Почина Джеймс Пардю

Почина Джеймс Пардю

06.06.2021

Втори Фронт

4203


Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю (2002 - 2005 г.) е починал, пише изданието на демократите в Арканзас arkansasonline. Пардю е починал в сряда, 2 юни, на 77 години, съобщи Нова телевизия.

Дипломатическата кариера на Пардю беше фокусирана върху Балканите.

Той беше един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна. Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време на Косовската война.

Беше и американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Като представител на НАТО има принос в оформянето на плана Ахтисаари.

Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е бил офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник.

Роден е в Мемфис, Тенеси, израства в Джоунсбъроу, Арканзас. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

Източник: Гласове

Свързани статии