Актуално

На фокус

Почина авторът на музиката на филмите за Джеймс Бонд

Почина авторът на музиката на филмите за Джеймс Бонд

11.07.2022

Втори Фронт

85


Британският композитор Монти Норман, известен най-вече с написването на емблематичната музика на филмите за Джеймс Бонд, почина на 94-годишна възраст, съобщи официалният му уебсайт.

"С тъга споделяме новината, че Монти Норман почина на 11 юли 2022 г. след кратко боледуване", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Норман е роден като Монти Носерович в Източен Лондон, в семейството на евреи, на 4 април 1928 г. Започва певческата си кариера с биг бендове, след което се насочва към композирането, пишейки песни за мюзикъли и филми, сред които "Songbook" и "Poppy and Make Me An Offer", както и за поп звезди като Клиф Ричард.

Най-известният му труд е, когато през 1962 г. е помолен да напише музика за първия филм за Джеймс Бонд - "Д-р Но", въпреки че продуцентите привличат Джон Бари, за да пренареди парчето.

Бари заявява, че всъщност той е написал парчето, но Норман печели дело за клевета срещу Sunday Times, когато вестникът прави подобни твърдения. Темата се превръща в неразделна част от марката Бонд, като участва в 24 следващи филма.

Източник: бТВ

Свързани статии