Актуално

На фокус

По-скъпа водата от 1 януари

По-скъпа водата от 1 януари

30.12.2020

Glasove

976


Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г. Изменят се цените на ВиК услугите в 26 области на страната. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2021 г. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6 %. За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите, съобщава КЕВР на сайта си.

От 1 януари в София ще плащат със 17 ст. по-скъпа вода, най-голямо е увеличението за жителите на Разград - 20 ст. повече за кубик.

Цените ще скочат с малко и във Варна, Пловдив, Перник, Плевен и Кърджали. Поевтиняване на водата е предвидено за 16 района, като най-голямото е в Сливен - с 14 на сто, в Ямбол и Добрич - с 12-13% и във Видин - с близо 10%, съобщи БНР.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър.

Новите цени ще влязат в сила от началото на следващата година.

Протестиращи междувременно се обявиха срещу повишението на цените на водата в София и други градове и поискаха оставката на членовете на енергийния регулатор. Те се събраха пред сградата на Комисията за водно и енергийно регулиране. 

Свързани статии

Левицата