Актуално

На фокус

По цял свят вирусът забавя скоростта си, твърди СЗО

По цял свят вирусът забавя скоростта си, твърди СЗО

17.02.2021

segabg.com

445


По цял свят скоростта на новите случаи на коронавирус намалява, по данни на Световната здравна организация, пише „Вашингтон Пост“.  По данни на СЗО глобалният брой на новите случаи на коронавирус е намалял с 16 процента през последната седмица, въпреки че по-вирулентните щамове на вируса предизвикват локални огнища в множество региони.

Наблюдава се подобно намаляване на броя на смъртните случаи в световен мащаб, добави агенцията. Европа и Америка, включително САЩ, в частност, са регистрирали най-голям спад в новите случаи, за които се съобщава. Броят на новите инфекции в САЩ е спаднал с 23,7% през последната седмица, докато са съобщени близо 28 милиона случая с 486 000 смъртни случая през последната година.

В Нидерландия съд отмени комендантския час въведен със заповед на правителството от януари. Мярката, която изкара стотици гневни млади хора на улицата и доведе до погроми и прояви на вандализъм, бе отменена от съд в Хага с мотивите, че  решението на кабинета да ограничи движението на хора от 21:00 до 04:30, нарушава човешките права. Освен това съдът не е установил наличието на остра извънредна обстановка. Отмяната на комендантския час трябваше да влезе в сила още от днес, но по-висша съдебна инстанция спря изпълнението на решението в очакване на обжалване в петък.

„Не сме мислили нито за секунда за вдигане на комендантския час, защото това е просто необходимо", каза холандският премиер Марк Руте, като определи съдебния акт като провал. Сега кабинетът спешно изготвя нов закон за комендантския час, но това може да отнеме време. Властите подадоха жалба, която ще бъде разгледана в петък - поне дотогава ден ограниченията ще останат в сила.

Президентът Байдън обеща ваксина срещу COVID-19 за всеки желаещ американец до края на юли, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Малко по-късно президентът уточни, че догогава страна ще разполага с необходимите ваксини.  Това е по-оптимистично твърдение от казаното миналата седмица, когато Байдън предупреди, че заради логистични и дистрибуторски пречки най-вероятно много хора няма да могат да се ваксинират до края на лятото.

Президентът каза още, че не иска да „прекалява с обещанията“, но се надява, че  „до следващата Коледа мисля, че ще бъдем в съвсем различни обстоятелства, от настоящите сме днес“  В друг момент той прогнозира, че докато следващата учебна година започне през септември, нацията ще бъде „значително по-добре, отколкото сме днес“.

Япония стартира програма за ваксинация за населението, първите ваксинации ще бъдат дадени на 40 хиляди здравни работници.  След това ще бъдат имунизирани още 3,7 милиона японски лекари, които лекуват пациенти с коронавирус.  В страната, който се готви за провеждането на Олимпиада, власти се надяват да започнат да ваксинират жителите на възраст над 65 години през април.

За хакерска атака от страна на КНДР са били уведомени депутати в Южна Корея от Националната разузнавателна агенция. Това съобщава Би Би Си, цитирайки местната информационна агенция Yenhap. Агенцията е поискала коментар от Pfizer, но все още не е получила такъв.

Междувременно Северна Корея очаква скоро да получи два милиона дози ваксина AstraZeneca. През ноември Microsoft обяви, че поне девет здравни организации, включително Pfizer, са били обект на хакерски атаки от КНДР и Русия. Кремъл отрича да е участвал в такива атаки.

Великобритания настоява Съветът за сигурност на ООН да приеме призив за прекратяване на огъня във всички конфликтните зони, така че ваксините срещу коронавируса да могат да бъдат доставяни на някои от най-уязвимите общности в света. Външният министър Доминик Рааб ще председателства виртуална среща на страните-членки на съвета по-късно в сряда, където ще призове световните сили да приемат резолюция, одобряваща прекратяването на огъня, „защото имаме морален дълг да действаме" на фона на пандемията.

„Имаме възможност да стигнем до някои от най-уязвимите хора по света“, каза Рааб в интервю за британската Sky News в сряда, добавяйки, че някои от най-бедните региони страдат от „сложното въздействие на три фактора: глад, конфликти и COVID."

Според Великобритания над 160 милиона души по света са изложени на риск да бъдат изключени от ваксинациите срещу коронавирус, тъй като живеят в страни, „обхванати от конфликти и нестабилност“, включително Йемен, Сирия, Сомалия и Етиопия.

Свързани статии