Актуално

На фокус

Пълен провал на ваксинацията в ЕС, но много държави - вече готвят рестриктивни закони

Пълен провал на ваксинацията в ЕС, но много държави - вече готвят рестриктивни закони

27.07.2021

Втори фронт

1221


Европа се провали грандиозно в плановете си да ваксинира напълно срещу COVID-19 70% от възрастното население на блока. Надеждата бе, че до края на юли процентът ще бъде достигнат, но към днешна дата имунизирани срещу инфекцията са само 57%. На фона на тези цифри обаче редица държави вече обявиха плановете си да въведат законови ограничения за неимунизирани. И предизвикаха протести.

Тези числа не би трябва да са изненада за Брюксел. Още в края на януари брюкселското издание Politico посочи, че по всяка вероятност блокът е твърде амбициозен и целта не е постижима в посочените срокове. По-реалистично тогава звучеше март 2024 г. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче гледа на постигнатото като на успех. Обяви, че поне една доза от препарат срещу COVID-19 вече са получили 70% от европейските граждани. Първоначалната заявка обаче не беше точно такава. Комисията целеше напълно завършен имунизационен цикъл за 7 на сто от населението на ЕС. 

Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС мащабът на имунизационната кампания е различен, като в някои страни целта за 70% напълно ваксинирани пълнолетни граждани е постигната. Страната ни изостава драстично - според статистиката 12.92% от населението е напълно имунизирано. 

На този фон редица държави страни вече планират да ускорят темповете на ваксинация като на места имунизацията вече е задължителна в определени случаи. Във Франция например имунизирането вече стана задължително за медицинския персонал. Германия предупреди гражданите си, че е възможно да срещнат някои ограничения, ако не са имунизирани. В Италия от края на август хора без сертификат за ваксинация няма да могат да пътуват с влак, кораб и обществен транспорт. Задължителна ваксина ще се изисква за хората, работещи в публичния сектор. В Гърция задължителна става ваксинацията за всички в държавния и частния сектор в системата на здравеопазването, както и в домовете за стари хора.

В България на този етап подобни ограничения не се предвиждат, въпреки че имунолозите са привърженици на идеята. 

    Източник: frognews

Свързани статии