Актуално

На фокус

Пълен локдаун в Италия за Великден, Гърция също удължи мерките

Пълен локдаун в Италия за Великден, Гърция също удължи мерките

13.03.2021

Втори Фронт

769


За втора поредна година в Италия ще бъде наложен локдаун в дните около Великден, предаде Ройтерс.

Правителството взе решениетото, като се аргументира с ръста на новите случаи на коронавирус. Католическият Великден тази година е на 4 април, припомня Darik News.

От 3 до 5 април в цяла Италия магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени, а гражданите ще могат да излизат от дома си, само за да ходят на работа или по здравословни и други неотложни причини.

В голям брой области, включително Северна Ломбардия с главен град Милано, вероятно ще бъде наложен локдаун от понеделник заради резкия скок в броя на новозаразените и на настанените в болница с COVID-19.

Първият национален локдаун в Италия влезе в сила преди година и продължи 10 седмици. За Коледа бе наложен втори локдаун.

По-голямата част от Италия се очаква да е бъде обявена за "червена зона". Това предвижда проект на правителствено постановление, което се очаква да бъде прието.

Съгласно текста италианският кабинет ще реши за "червени зони" да бъдат обявявани автоматично регионите, в които за седем дни има средно по 250 нови случаи на 100 хиляди души. Това означава, че всички италиански области, с изключение на Сардиния, Сицилия, Калабрия и Умбрия, ще станат "червени зони" следващата седмица.

Властите все още се колебаят дали Лацио и Вале Д'Аоста да бъдат обявени за "червени" или "оранжеви зони". Именно разногласията бавят приемането на правителственото постановление.

В Италия е въведено четирицветно райониране в зависимост от риска от разпространение на коронавируса. Най-рискови са червените зони, където се въвежда локдаун, обучението е дистанционно, работят само магазините, продаващи стоки от първа необходимост, а придвижванията в общините са разрешени само за отиване на работа, на лекар, или по друга съществена причина. Пътуванията между общините не се разрешават.

Областите със слабо разпространение на заразата се обявяват за "бели зони". Такава от известно време е само Сардиния. Властите на острова обаче наложиха стриктни ограничения на достъпа, за да не бъде привнесена заразата от континенталната част на Италия.

"Жълтите зони" са с умерен риск, като там са отворени заведенията за хранене, а малките ученици и първите два класа на прогимназията учат присъствено при спазване на изискванията за социална дистанция. Работят и всички магазини, но при ограничения на максимално допустимия брой клиенти вътре. Придвижването между общините е разрешено.

В "оранжевите зони" рискът е над средното равнище. Там ресторантите и другите хранителни заведения остават затворени, но правят доставки за вкъщи. Магазините обаче продължават да работят.

Отделни италиански области обаче също въвеждат свои мерки отделно от тези на национално равнище. Така например, в "жълта" или "оранжева зона" може да бъдат обявявани "червени зони", ако там има клъстъри на заразата. В някои области дори се говори за "тъмнооранжеви зони" като междинна степен преди "червената".

В цяла Италия е в сила вечерен час от в 22 ч. Придвижването между областите остава забранено до 6 април. Дистанционно се учи в университетите и в повечето гимназии. Театрите, концертните зали и киносалоните остават затворени.
Гърция ще продължи ограничителните мерки в областта Атика и други райони, за да спре бързото разпространение на коронавируса и да облекчи претоварената здравна система, съобщи заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас, цитиран от Ройтерс и БТА.

Локдаунът в областта Атика, където живее половината от 11-милионното население на страната, ще бъде продължен до 22 март, вместо до 16 март, както беше планирано по-рано.

От миналия месец училищата и магазините за нехранителни стоки в Атика и другите райони от "червената зона" са затворени и е обявен полицейски час.

Хардалиас каза, че дистанционното обучение в училищата ще продължи до 29 март, а магазините ще бъдат отворени отново, когато епидемичната обстановка позволи.

   Източник: profit,bg

Свързани статии