Актуално

На фокус

Пълен хаос! Какво се случи в парламента след полунощ и как от ГЕРБ се опитаха да сплашат Асен Василев с Торбалан

Пълен хаос! Какво се случи в парламента след полунощ и как от ГЕРБ се опитаха да сплашат Асен Василев с Торбалан

26.11.2022

Втори фронт

746


Близо 15 часа продължи в петък дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс. „Гласуването ще се проведе на следващо пленарно заседание“, обяви заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев (ДПС).

Заседанието беше прекратено след като се изчерпа списъкът със записалите се за изказвания.

Дебатът беше безплодно въртене на едни и същи, многократно повтаряни в миналото аргументи, като не се проведе нито едно гласуване. Причината беше, че по-рано днес депутатите се бяха разбрали единствено да обсъждат законовите промени – очевидно предварително бяха наясно, че няма какво повече да се очаква.

Последен говори съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков, който след това си направи среднощна снимка от Народното събрание (НС).

Мина полунощ в този важен дебат за всички граждани, тук въпросът е дали тези 12 часа бяха конструктивни и дали напреднахме с нещо, което си заслужава, обобщи той. Отговорът е „да“, смята той. Петков аргументира защо маратонът в залата си е заслужавал, като цитира думи на привърженик, който написал, че им благодари, че се борят за честността на вота.

„Вашето лидерство ни мотивира да излезем на площада във вторник и да ви покажем, че не сте сами, че ние също можем да се борим за честността на нашия вот“, е написал още гражданинът, цитиран от Петков.

Около 23:00 часа Стоян Таслаков от „Възраждане“ поиска прекратяване на заседанието, но в залата нямаше кворум. Предложението подкрепиха единодушно 58 народни представители.

По време на дискусията, в отговор на призив от Мартин Димитров („Демократична България“), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) заяви, че ще се бори протоколът от машината да остане, но в същото време ще се бори и да се преброят разписките от машината.

Няма как машината да издаде протокол, ако сме заличили устройството, което записва гласовете, посочи Асен Василев от „Продължаваме Промяната“. Той отбеляза, че разписките, които машината генерира, нямат защита, каквото бюлетините имат.

Добрев му възрази, че не познава изборния процес, и посочи, че във всяка комисия има представители на партии, застъпници, наблюдатели. Няма как да дойде един Торбалан с напечатани вкъщи бюлетини и да ги вкара в урната, коментира той.

Промените по Изборния кодекс касаят смесеното гласуване – и с хартия, и с машина.

Парламентът отново отложи парламентарния си контрол, предвиден по програма за работата на законодателния орган. Така изслушването на министри от служебния кабинет на Гълъб Донев в Народното събрание ще стане на извънредно заседание на 29 ноември, вторник, от 10.00 ч. Тогава ще се разгледа и удължаването на трите бюджета на държавата – на Държавното обществено осигуряване (ДОО), на НЗОК и на държавния бюджет.

  Източник: Блиц

Свързани статии