Актуално

На фокус

Плаж Велека е в опасност: Природозащитници алармират за риск от застрояване

Плаж Велека е в опасност: Природозащитници алармират за риск от застрояване

09.05.2021

Втори Фронт

834


Природозащитници алармират, че един от най-дивите плажове по Южното Черноморие, при устието на река Велека, е в опасност. Той е защитена местност, част от парк „Странджа“ . Причината е решение на Министерския съвет да смени стопанина му в последния ден преди разпускане на правителството.

"Първото, което направихме през 2017 г. е да монтираме тези преместваеми пътеки изцяло да отклоним потока от хора така, че да не стъпват върху дюните и да ги запазим. Сложихме табели, които обясняват защо не трябва да се късат цветята, защо не трябва да се ходи по дюните", обяснява Филип Баров, наемател на плаж Велека.

Договорът за наем изтича през май, но с измененията в Закона за здравето заради COVID-19, е удължен до ноември догодина. Въпреки това е обявена процедура за концесия за 15 г. Решението е взето на последното заседание на Министерски съвет, преди правителството да подаде оставка, което буди притеснения сред природозащитници. 

“Определено не искаме още един Слънчев бряг. На всички места, където има дългогодишни концесии плажовете изчезнаха, погълнаха ги и така наречените преместваеми дискотеки и заведения, които не са преместваеми", добави Вера Стаевска от „Зелени закони“.

От Министерството на туризма в оставка обясниха за bTV, че проектът за концесия е обявен през януари в годишния план. Концесията била предпочитана от държавата, защото осигурява по-големи инвестиции и контрол.

"Наемът е междинна процедура, която се използва само ако за плажа не може да се организира концесионна. Отдаването на концесия е по-сигурната и дългосрочна форма на управление. През годините Министерството на туризма е констатирало несъответствия, за което наемателят има и наложени неустойки за неизпълнение на договорните задължения", допълват те.
 
Според наемателя на плажа не е ясно защо министерството бърза да прекрати договора, наемът в момента е по-голям от минималната обявена цена за търга за концесията, което също буди въпроси.

Снимка: bTV

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че заради защитения статут на плажа, схемата за обектите по ивицата трябва да бъде съгласувана и с тях.
 
До момента нова схема няма, а наемателят на плажа е внесъл жалба срещу концесионната процедура. Очаква се решението на съда, стартирала е и петиция за запазване на плажа такъв, какъвто е.

Източник: БТВ

Свързани статии