Актуално

На фокус

Писмо до тоя луд, дето се отказа от Канада

Писмо до тоя луд, дето се отказа от Канада

25.08.2021

Цветилена Симеонова

13231


Силно съм възмутена. Аз като 27-годишен млад (все още май влизам в тая графа) човек, който е избрал да живее в България и тука и ще си остане, не мога да повярвам, че някой би се прецакал така, да се занимава с политика у нас.

Възмутена съм от тоя луд, дето се отказа от канадско гражданство! Какво не ти харесва там? Високото качество на живот? Ниското ниво на корупция? Пътищата без дупки? Многото паркинги? Толерантността? Учтивите хора? Социалната политика? Чистите водоеми? Парковете? Миещите мечки?

Смаял си някой канадски чиновник. Вайкала се е администрацията на този прецедент. Кой е тоя луд, дето се отказва доброволно, на фона на стотиците хиляди, дето драпат за канадския живот. „Къде сбъркахме“, скубе коси канадецът.

Казваш: „Моята родина е България“. Тя, родината, може да си е родина и само за един месец в годината. България дори е по-добра родина, когато идваш само на море. По-лесно е да я обичаш така. Когато си за малко тук, тревата е по-зелена, улиците са по-чисти, а кратерите по магистралата не дразнят толкова. Можеш да милееш за България и от 8 хиляди километра. Може да постваш периодично „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в мрежата. Можеш дори да гласуваш от там. Сега това са истинските патриоти. Онези, които най-много милеят.

Жертваш се, казваш. Твоята саможертва обаче няма да те издигне в очите на бай ти Ганьо. Веднага му ставаш съмнителен. „Има нещо гнило в Дания“, ще си каже. Защото кой е тоя луд, дето ще се откаже от канадско гражданство? Значи има някакъв келепир от тая работа. Иска и той да бръкне в премиерското чекмедже. Иска и той част от българското Елдорадо за избрани.

Въпреки всичко няма да скрия, че такива като теб ме кефят. Прости ми песимизма, но и ме разбери. И въпреки това признавам, че такива като теб ми дават мини надеждичка, че току-виж на внуците ми може да им се наложи да не стават канадци.

Какво ще правиш тук? Ще бъдеш министър? Ще станеш лидер на партия? Ще те предложат за премиер? Е, имам новина – бай ти Ганьо няма да гласува за теб. Защото тайно мрази умните. Мрази и красивите. Както и експертите. И успелите. Честните също мрази. Мрази Харвард, защото „УНСС форевър“.

Ако още не вярваш, виж резултатите от изборите. Прочети сайтовете. Жена ти била фенка на садо мазото. Кроял си обир по харвардски. Източил си язовира. Фалшифицирал си документи. Харварда. Канадеца. Скоро ще измислят нещо и за родителите ти. И за децата ти. Тука е така. Първо те обичат – после те мразят, защото си по-добър от тях. Тука такива не виреят. Почвата отдавна е пропита с ДНК-то на ГМО-то. Тука винаги ще си онзи от Харварда. Чуждия, а не нашия.

Наистина ли вярваш, че една здрава ябълка може да оправи всички останали в кошницата? Наистина ли искаш да поставиш под заплаха конституционните права за свобода и независимост, осмелявайки се да ги прилагаш на практика? Ако пък по някакъв начин, противно на всички обществени закони, успееш, знаеш ли какво ще стане? Ще отнемеш на българина единственото удоволствие – да псува политиците. Един Азис ще ни остане… ама той е свикнал.

Искаш да ни вземеш изконното българско право вечно да се оплакваме. Ще доведеш германците с електромобилите, за да ни карат да работим. На бай ти Ганьо няма да му хареса. Защото електоратът трябва да бъде от бедни и недоволни. Умните и красивите нека си живуркат там, както могат.

Най-добре даже да са IT-та с европейски заплати, ама да си плащат данъците тука и да ходят по ресторанти и молове. Техните гласове не пречат. Даже е добре да ги има. Иначе ще стане като оня виц за изборите в една африканска държава, на които президентът получил 8 млн. гласа при население от 6 млн. души.

Въпреки всичко няма да скрия, че такива като теб ме кефят. Прости ми песимизма, но и ме разбери. И въпреки това признавам, че такива като теб ми дават мини надеждичка, че току-виж на внуците ми може да им се наложи да не стават канадци. 

    Източник: topnovini

Свързани статии