Актуално

На фокус

"Пирогов" оспорва данните за фантомни пациенти

13.07.2021

Втори фронт

281


Пирогов" не приема констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и други нарушения при отчитането на дейност и ще направи възражения по тях, съобщиха от лечебното заведение. Вчера касата потвърди, че при проверка е установила редица нарушения в института, поради което иска да й бъдат възстановени над 1 млн. лв.
"Пирогов" оспорва данните за фантомни пациенти
 

Спешният институт от самото начало отхвърля твърденията, че е получил два пъти пари за едни и същи пациенти, които веднъж са лекувани за коронавирусна инфекция, а месец по-късно изненадващо влизат в болницата за лечение по други пътеки, главно чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Преди месец служебният екип на МЗ обяви, че се проверяват около 900 хоспитализации и изключи вероятността действително да става дума за усложнения след прекарана инфекция, тъй като случаите са твърде много.

"Пирогов" бе третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница "Лозенец", макар че там по-големият скандал е с незаконните трансплантации. В "Александровска" пък бяха установени твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Вчера от НЗОК информираха, че между 28 май и 10 юли е извършена проверка в спешния институт. Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация „История на заболяването“ на задължително осигурени лица, хоспитализирани по 4 клинични пътеки - за лечение на чернодробни заболявания (цироза), на остра бъбречна недостатъчност, за оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции и за контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения.

Проверката е установила няколко вида нарушения - неспазен диагностично-лечебен алгоритъм, отчетена, но неизвършена дейност, заплащане от страна на гражданите на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК, включени медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение, отчетена и заплатена дейност за конкретни лица, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в медицинската документация. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, уточняват от касата.

   Източник: Гласове

Свързани статии