Актуално

На фокус

"Пирогов" обвини Стойчо Кацаров в нагла лъжа

16.07.2021

Втори фронт

4297


Началникът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" доц. Петър Атанасов опроверга служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който в четвъртък се обяви за един от 400-те пациенти, за които НЗОК е доказала, че са с фалшиви диагнози от държавната болница. Кацаров вкара сюжета с диагнозата си в спора около уволнението на проф. Атанас Балтов като шеф на "Пирогов". Отстраняването на Балтов предизвика протести на работещите в болницата в четвъртък. Демонстрации са предвидени и за днес.

"Бях пациент на "Пирогов", нямам нищо против лекарите там. Лежах с Ковид-19. Но и аз съм един от пациентите с фалшива диагноза от там". Това съобщи пред бТВ Кацаров в четвъртък. Той показа епикриза от "Пиригов", в която пише, че в периода 21-25 януари е лежал в болницата с остра чернодробна цироза. "Никога не съм имал чернодробно заболяване и не съм лежал в този период в "Пирогов".

Доц. Атанасов днес в ефира на БНТ показа епикризата на Кацаров и обясни, че той наистина има две "пролежавания" в болницата. И второто, за което министърът говори, е от януари тази година. Атанасов призна, че лично е лекувал Кацаров и дори е проявил повече от необходимото внимание към Кацаров. Атанасов посочи, че като лекар и като адвокат, който доскоро е оглавявал НПО, занимаващо се със съдене на лекари, Кацаров би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. И цирозата е само заглавие на пътеката. Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която "минава и заминава", обясни Атанасов. През януари Кацаров, който веднъж е лежал в "Пирогов" с ковид през ноември 2020 г., е бил втори път в болницата заради пост-ковид. Тогава той е бил хоспитализиран само на хартия, за да не плаща за скъпите изследвания, които са му правени, стана ясно от думите на Атанасов. Той допълни, че Кацаров е настоял да не спи в болницата. Но му е правен скенер, както и други изследвания. Това потвърдиха и различни медици пред Нова тв. Стана ясно, че Кацаров се е чекирал с личната си карта в болницата. 

"Бях входирал заявление за напускане, но той (Кацаров, бел. ред.) ме разубеди, че заради такива като него не трябва да изоставям пациентите", заключи доц. Атанасов.

Проф. Балтов също нарече твърденията на Министерството на здравеопазването от четвъртък откровени лъжи и опорки. Той твърди, че в "Пирогов" всичко е прозрачно. "По време на пандемията сме похарчили над 8,5 млн. лв. за лечението на пациентите. Не сме се опитвали да спестяваме, за да правим полумедицина", каза Балтов пред БНТ.

"Афектиран съм малко, виждам какво се случва. Колегите са меко казано бесни. Министърът е председател на НПО, който дойде в министерството със своите хора и започна да прави проверки в големите структуроопределящи болници", обяви Балтов. И се присъедини към исканията за оставката на шефа на здравната каса, тъй като "си позволява след двете вълни и след като изкарахме кошмарни месеци в болницата, да пуска проверки".

Той разказа, че новият член на борда на болницата е отишъл при него и е поискал копия от протоколите от заседанията на Съвета на директорите за последните 5 години. Няма как да се предоставят тези документи, защото съдържат търговска тайна, смята Балтов. Той определи члена на борда като "пратеник и къртица на здравния министър" и му казал, че може да прочете всичко на място и да си води записки.

Балтов нападна служебния министър, че за последните ваксинациите не са се увеличили, нито има план за есента, а "Делта" вариантът е тук и се неглижира. Всъщност неотдавна бе представен план, какъвто досега нямаше.

 стопкадър БНТ


   Източник: СЕГА

 

Свързани статии