Актуално

На фокус

"Пирогов" е под сериозен натиск от тежко болни с Covid-19

13.08.2021

Втори фронт

760


"Натискът към "Пирогов" е по-сериозен, повечето случаи на коронавирус са тежки. В момента се лекуват 36 души при нас, като 6 са в интензивни отделения." Това каза проф. Иван Поромански - директор на УМБАЛСМ "Пирогов". Той добави, че болницата е подготвена за нова евентуална четвърта вълна, както и ако има заболели деца.

Според Поромански тежките случаи вероятно се дължат на това, че е летен сезон и заболелите късно посещават болница. Той посъветва хората да си правят тестове, дори и бързи, за да хванат инфекцията навреме. Както и да се ваксинират. За "Пирогов" той поясни, че заради жегите ваксинацията не се извършва в познатия фургон пред болницата, а в три кабинета в нея.

882 са новите случаи на COVID-19, което е със 100 повече от четвъртък и е 4.7% от направените 18 733 теста по данни на Единния информационен портал.  5 154 от тестовете са ПСР с 414 положителни резултата, а 13 579 са антигенни с 468 положителни. Най-висок е броят на заразените в столицата – 228, в Бургас те са 79, в Пловдив – 66.

Активните случаи са 13 216, от които хоспитализирани са 1 264, а в интензивни отделения се намират 106. За изминалото денонощие излекуваните са 228 и са починали 15.

Ваксинирани са нови 11 841, с което общият им брои става 1 138 659. От тях  603 195 са по две дози.

ТУРИЗЪМ

Съвсем скоро държавата ще осигури безплатни антигенни тестове за всички пътуващи, които влизат и излизат от страната, съобщи министърът на туризма Стела Балтова пред Нова тв. Мярката е в рамките на инициатива на Еврокомисията. Засега здравното министерство и туроператорите, които организират изходящи пътувания са се договорили да се покриват разходите на български туристи, които се връщат от страни, попаднали междувременно в "червената зона". Към момента безплатните антигенни тестове са само за организираните от туроператори пътуващи, но предстои съвсем скоро да обхване всички влизащи и излизащи, каза Балтова.

Тя съобщи още, че вече има настанени чуждестранни туристи в двата карантинни хотела в "Албена" и Равда. Броят им бил "много малко", а капацитетът в двата хотела е 140 места. В тези хотели се настанявали заразени чужденци само след указание на РЗИ Варна или РЗИ Бургас, като разходите за престоя в тях се поемал от самите карантинирани. Министерство на туризма започва разговори за разкриване на такива хотели и в зимните курорти.

Ресторанти и хотели със 100% ваксиниран персонал, няма да бъдат затваряни при нарастване на ковид-пандемията, обяви Балтова. "В Оперативния план, който беше приет от Министерски съвет, се следят няколко показателя като процента заболели, запълняемост на болничните легла и др. Ако 100% е ваксиниран персоналът и посетителите са 100% ваксинирани, няма да има пречка да работят", каза министърът на туризма. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии