Актуално

На фокус

Певицата София: Борисов е нещо като McDonald’s: знаеш, че ти трови здравето, ама го ядеш, защото има много промоции и залъгалки за децата!

Певицата София: Борисов е нещо като McDonald’s: знаеш, че ти трови здравето, ама го ядеш, защото има много промоции и залъгалки за децата!

13.01.2021

Втори Фронт

4262


София Георгиева е певицата, която всички знаем като - София, която изпя “Син талисман”. 
Тази песен, се появи като неин дебют през 2001-ва и се превърна супер бързо в супер хит. Оглави класацията на БГ радио и спечели наградата на тогавашната музикална класация на БНТ - Мело Тв мания. 
Оттам нататък София “излезе от анонимност”, записа множество музикални проекти, издаде албум, живя известно време в чужбина, после се завърна и се оказа, че тя е един от артистите, които заемат най-ярка гражданска позиция.
Беше активна и по проблема с  водата в Перник, и на протестите това лято, и общо-взето по всички актуални и важни за обществото ни въпроси.
Затова ВТОРИ ФРОНТ днес разговаря със София - за живота й, за активността да отстояваш онова, в което вярваш, за проблемите на родината ни, за политиците и политиката им, и каква България се надява да види в бъдещето.

София, освен, че си артист, музикант, ти си и много активна социално и като гражданин. Какво те кара да го правиш?

София:

Активността ми се дължи на това, че живея в общество и го осъзнавам, интересува ме какво се случва в това общество, както и вярвам, че имам право на мнение, което изказвам, винаги когато бъда провокирана. Това, че съм артист и имам някаква публичност ми помага да бъда чута от по-широка аудитория. 
Истината е, че в музиката си съм нежна, меланхолична и ранима, за разлика от живота, в който съм безкомпромисен бунтар. Вродено ми е обострено чувство за справедливост, с което не винаги се живее лесно в днешната реалност.

Написа във ФБ, че наводнението в пернишко се дължи на несвършена работа на община и институции. Поясни моля и разкажи какво виждаш в момента да се случва в Перник?

София:

Доколкото съм запозната ВиК е и общинско дружество, т.е подчинено и на общината, респективно на кмета и екипа му, както и на ресорните министерства.
Акълът ми не побира защо не започнаха „контролираното‘‘ изпускане на язовир „Студена“ по-рано, преди нивото да надмине 23 млн. кубика? Не съм експерт, но си мисля, че една от причините е имено изпускането на язовира, другата се дължи на затлачване на речните корита и проблем в отводнителната система, и на последно място поройният дъжд, който разтопи снега.
Проблемът в Батановци датира повече от 10 години. Видях видео от улицата и двора, моя приятелка, която  беше качила в мрежата, а на сутринта след потопа една от националните телевизии излъчи разговор с нея от двора и в Батновци, в който тя сподели за проблеми в годините.

Е, аз харесвам кмета Станислав Владимиров, който включително подкрепих, харесвам градинките и озеленяването в града ни. Определено създават една приятна атмосфера. Харесвам новогодишната украса, която освети града ни, но определено смятам, че в този случай, не се довери на собствената си преценка и не взе мерки това да се избегне въпреки видимо добрата комуникация с Държавата в лицето на Бойко Борисов.
Не знам дали да се радвам на заявената любов на Премиера Борисов към нашия град. Забелязвам, че му харесва „декора‘‘, особено бедстващ такъв и многократно в близкото минало ползва Перник за снимачна площадка или пък фон, от който да излъчва на живо. Онази вечер, в тъмното, барабар с кмета излъчи от село Ярджеловци и успокои хората, че имало пари във Фонд „бедствия и аварии“. В една песен се пее, „Не всичко е пари, приятелю‘‘. 
Шизофренично е миналата година да бъдем в бедстваща суша без вода, поради некомпетентност,  а тази да се издавим във вода.
Бяга ми баланса в цялата картинка.
 

Ти беше страшно активна миналата година, когато Перник бе на воден режим и имаше протести, заради липсата на вода в  язовир „Студена“. Припомни ни какво се  случи?

София:

Толкова е дъвкана тази тема. Първо ще кажа какво не се случи-липса на всякаква комуникация между ангажираните институции в това число, Областна управа, Община и Държава, адекватност и компетентност.
Случи се източване на язовира, следствие на което на над 100 000 човека им бе отнето елементарното достойнство, ВОДА в 21 век. 
За първи път взех участие в протест тогава. Изпълних дълга си и потърсих отговорност от виновниците за този геноцид. 

Ти самата имаше проблеми с „властта“. Докъде стигнаха делата ти и кавко ти се случи?

 София: Ще кажа само, че вярвам в изчистването на недоразумения.


Лятото беше много активна и на протестите срещу правителството на Борисов. Защо? И какъв е твоят анализ...че нищо не се случи чрез тези протести? Какво ще се случи според теб сега през месец март?

София: 

Еха, въпрос като за политически анализатор, какъвто не съм.
Доверието ми към Борисов падна. По стечение на обстоятелства живях в Англия няколко години. В тези години гласувах и гласувах за него. Информирах се от медиите. Не чувах приятелите ми, които се опитваха да ми кажат, че бъркам и че нямам право дори да гласувам, защото не живея в България. Редила съм се 6 часа под пороен дъжд, за да си дам вота.   Върнах се в България и потънах в реалността.


Сега когато изучавам маркетинг си давам сметка колко добър продукт e Борисов. Нещо като McDonald’s. Знаеш, че ти трови здравето ама го ядеш, защото има много промоции и залъгалки за децата. 


Не харесвам метода на управление на Борисов. Не харесвам това, че бяга от експертност в сформирането на екипа си. Не харесвам, начина, по-който третира хората. Не харесвам това, че се опитва да ме накара да видя „царя в дрехи‘‘ като той е гол. Отвращава ме вече фикцията му в магистралите, които в райони вече са като Offroad . Искаше ми се да бе наследил покровителството към културата от човека, който е охранявал. Същият не е блестял с особен интелект и изказ, всички знаем, но е знаел кое е важно за устойчивостта на една нация, а българската нация е доста стара. Щеше ми се да не е толкова самовлюбен и да бе наследил част от финеса на Царя, докато беше в екипа му. Борисов подценява българите. 

Що се отнася до не случването на оставката на кабинета, каквато беше изначалната цел, смятам, че много подмолно и хитро протестът беше яхнат, изконтролиран, манипулиран от едни вградени подли хора, които ще видим и като участници в избори, когато и да са те, защото към момента знам със сигурност само, че рожденият ден ми е на 15 Март, но не знам дали тогава ще има избори. Трудно ми е да давам прогнози особено за политическата ситуация в България вече. Имах надежда, че протеста ще роди лидери или лидер, но уви. Въпреки това, младите хора категорично заявиха позиция, която се надявам да е активирала червената лампа на самозабравилите се и приели, че живеят на Олимп политици.


Нека минем към твоята специалност – културната част. Преди дни ти коментира една актуална тема от телевизора  – интервю на актрисата Сашка Братанова, която припомни, че Филип Трифонов не е получил пенсия и общо взето е мизерствал....и че много наши звезди артисти от миналото са житейски зле. Как оценяваш тази ситуация, като артист?

Много тъжно интервю. Гледах го два пъти. Изпитах гняв, срам, жал, страх…Знаеш ли, много трудно в това време се коментира подобна тема. Културата в България в момента е като организъм в кома. 
Тъжно е да гледаш и слушаш артист, който се е загубил в едно чуждо време. Той живее, ама не своя живот. Иска да каже на хората, ама няма думи. Крещи и се дере безгласно.  Казах, че ме беше срам. Ама защо аз трябва да се срамувам заради безочието на някои, от които зависи да не съпреживяваме трагедията на десетки артисти, които са ни подарили част от душата си, живели са заради нас и са ни помагали да се изградим?


Жестоко е! Жестоко е и това, че познавам хора, които ще кажат – „виж какво София, света се променя, всичко се променя, така че трябва да се нагласят според времето и промяната. Това е свободен пазар. Няма да ги хрантутим тези кебици и заплатаджии“.
Сложна тема е това и болезнена за мен. Самата аз се чудя какво ще правя с живота си и накъде ще поема след тази криза. 

 

Самата ти си емблематична с песента ти „Син талисман“, ако беше в друга държава, какъв щеше да бъде животът на София, след  тази песен?

Тази песен промени хода на живота ми и ме изкара от анонимност. 
Нямам идея какво щеше да се сучи с мен в друга държава с подобна силна песен. Мисля си, че в държава с истинска бизнес музикална индустрия, трудно ще ми позволят да се случи това, което ми се случи на мен, да оглавя класации, без да съм в някой лейбъл. Не ми се гадае. Както каза Сашка Братанова - България е съдба. Така приемам и своя живот. 


 

Как живееш сега и какъв е твоят личен план за бъдещето?

Сега горя енергия да поддържам  изкуствен оптимизъм, за да не изпадна в депресия. Опитвам се да използвам времето си пълноценно спрямо ситуацията и обстановката. За щастие живея в къща и имам пространство. Не си представям да съм затворена в апартамент. 
Записах втора магистратура и от света на музиката се потопих в дълбините на икономиката. Уча „Бизнес администрация“ и се забавлявам със себе си, но си мисля, че след като съм решавала полифонични задачи ще се справя и с Финанси. 
Съсредоточила съм се в програмата си за предстоящия ден. Мисля го на късо и не си правя дългосрочни планове.  Ще се окаже, че пандемията ще ме дисциплинира. 

Твоята прогноза за България и нейното бъдеще?

„Прогноза‘‘ предполага сериозност в отговора ми, а в тази ситуация в света е трудно да се прогнозира. Ако можех да прогнозирам бъдещето на България, щях да бъда опонент на Борисов в следващите избори.
По-лесно ми е да кажа каква си представям България. Искам да живея в една просперираща България, в една чиста и подредена България, в домакин на множество туристи България, които се наслаждават на райската природа, на древната култура и храната ни. 
Мечтая да живея в една България, в която имената  на министъра на образованието или на финансите, или на околната среда и т.н не са ми толкова важни. Това ще означава, че Държавата наистина работи в името на своите поданици. 

Свързани статии

Левицата