Актуално

На фокус

Певецът Ар Кели получи 30 години затвор за секс трафик

Певецът Ар Кели получи 30 години затвор за секс трафик

30.06.2022

Втори Фронт

1172


Федерален съдия осъди R&B звездата Ар Кели на 30 години затвор по 9 обвинения, включително в секс трафик и изнудване. През септември той бе признат за виновен за нарушения на Mann Act – законът за секс трафика, включително за правене на секс с непълнолетни момичета. По тези обвинения Кели можеше да получи максимална доживотна присъда. Съдия Ан Донъли произнесе присъдата във федералния съд в Бруклин почти година след като 55-годишният Кели беше осъден от нюйоркско жури.

“Присъдата е произнесена: Кели е осъден на 30 години”, съобщи в Туитър прокуратурата на САЩ за източния район на Ню Йорк.

Прокурорите настояваха съдът да вкара изпълнителя на “I Believe I Can Fly” зад решетките за поне 25 години, като заявиха, че той все още “представлява сериозна опасност за обществото”.

“Действията му бяха нагли, манипулативни, контролиращи и принудителни. Той не показа разкаяние или уважение към закона”, пишат прокурорите в бележката си за присъдата.

Адвокатите на Кели призоваха за по-лека присъда с максимален срок от около 17 години.

Присъдата идва малко повече от месец преди да започне подборът на съдебни заседатели в отделния, дълго отлаган федерален процес срещу Кели в Чикаго на 15 август. По това дело се твърди, че Кели и двама негови бивши съдружници са фалшифицирали процеса за порнография на певеца през 2008 г. и са прикрили дългогодишни сексуални посегателства над малолетни.

Музикантът, който някога доминираше на R&B сцената, е подложен на съдебно преследване и в други две щатски юрисдикции.

Осъждането на Кели в Ню Йорк се възприема като крайъгълен камък за движението #MeToo: Това беше първият голям процес за сексуално насилие, в който повечето обвинители бяха чернокожи жени.

Това беше и първият случай, в който Кели беше изправен пред наказателни последици за насилието, което според слуховете в продължение на десетилетия е причинявал на жени и деца. Прокурорите бяха натоварени със задачата да докажат вината на Кели за рекет – федерално обвинение, което обикновено се свързва със синдикатите на организираната престъпност и което представяше Кели като шеф на предприятие от сътрудници, които са улеснявали злоупотребите му.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии