Актуално

На фокус

Петкова в ефир: ”Балкански поток” не е руски. Изцяло български проект е, Русия няма нищо общо

Петкова в ефир: ”Балкански поток” не е руски. Изцяло български проект е, Русия няма нищо общо

16.01.2021

onovini.eu

1251


„Балкански поток“ е изцяло български проект. Това е българска инфраструктура, строим го ние. Не може да става дума за руски проект. Това е инвестиция в полза на българските граждани за десетилетия наред. Спазени са всички изисквания. Всичко е публично и прозрачно.
Това заяви напълно категорично енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Българската национална телевизия и комфортният стол на Георги Любенов. Никой не я попита защо на място при изграждането на газопровода са били руски фирми. Или защо газът не отива в Северозападна България.

Доколко е защитен българския интерес при изграждането на „Балкански поток“ е въпрос, който все още няма своят категоричен отговор. Проектът е наричан „Турски поток“, „Руски поток“. Само у нас той се казва „Балкански“. Има и опасения от американски санкции за изграждането му.

Припомняме, че преди месеци на място на изграждането бяха граждани, които показаха, че там оперират руски фирми. Казано с други думи – руски компании градят руски проект на българска територия.

Енергийният министър обаче увери – проектът е български.

„Проектът е изцяло български. Изграден е спрямо всички правила. Проектът е разширение на нашата газопреносна мрежа. Той ще даде възможност България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, категорична беше Петкова.

 

Свързани статии