Актуално

На фокус

Петков: Папата ме поздрави за волята на правителството за борба с корупцията

Петков: Папата ме поздрави за волята на правителството за борба с корупцията

23.05.2022

Втори фронт

261


Премиерът Кирил Петков се похвали, че папа Франциск е благословил работата на кабинета. Това стана ясно от думите на министър-председателя пред журналисти във Ватикана. Стана ясно още, че главата на римокатолическата църква е казал на премиера, че пътят на ръководеното от него павителство, е правилен.

Папа Франциск каза няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и че вярва, че младите политици са единственият начин тя да се изтръгне. Той ми каза „Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството Ви, че основната му цел е изтръгването й". Той благослови работата ни и каза, че пътят е правилен”.

Това каза след срещата си с папа Франциск премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят описа аудиенцията си при папа Франциск като "много истинска среща" и сподели, че Негово светейшество го е поздравил за волята на правителството за борба с корупцията.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството. Много ясно ме посъветва и, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки," заяви премиерът.

Кирил Петков подчерта пред главата на Римокатолическата църква, че България високо цени ролята на Светия престол и на Папската институция в защита на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността, които са основни морални и реални предпоставки за устойчиво развитие в името на хората и за бъдещето на нашата планета, каквато бихме искали да бъде. Споделяме общи морални ценности, които са основани на вярата, хуманизма, справедливостта и милосърдието, каза още българският премиер. Пред папа Франциск, той подчерта, че темата за братството и мостовете, които светия отец гради за срещи между християните и мюсюлманите е споделена тема за българите, които с различна религиозна принадлежност живеят мирно и съжителстват от векове.

Българският министър-председател Кирил Петков разговаря и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

Пред него премиерът е подчертал, че Българската страна високо цени, че през последните години някои от най-крупните папски образователни и научни институции, сред които Латеранският и Грегорианският университети, Папският източен институт, Папската академия на науките, Папският комитет за исторически изследвания, Апостолическата библиотека и Папският секретен архив и др. проявиха готовност за установяване на сътрудничество със сродни български институции.

В края на визитата си във Ватикана, премиерът и водената от него делегация, поднесоха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел ІІ в базиликата „Св. Петър“. Признание и огромно уважение към личността на светия отец изрази българският премиер.

На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за "Съпокровители на Европа". След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май. А визитата на папа Йоан Павел ІІ в нашата държава е от огромно значение за България. С нея се прекратяват окончателно темата за „българската следа“ по време на атентата.

Папа Йоан Павел ІІ, при срещата си с президента Георги Първанов, уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната.

 

По повод призива му президентът да свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

"Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби", коментира Петков, цитиран от БНТ.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи. 

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън констуктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв," изтъкна той. 

За отпадане на ветото може да се говори само, когато МВнР представи конкретни стъпки в тази посока, обсъдим ги и се обединим около тях като решението трябва да се вземе от парламента. И само когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели, допълни той. 

"Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна , за да промени нещо в позицията. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията. За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави," заяви Петков. 

Министър-председателят коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки. Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива. 

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери," каза Петков. 

Премиерът допълни, че България не е прекратявала преговорите с "Газпром", а просто не е дала съгласие да плаща по предложения от Русия начин.

   Източник: epicenter

Свързани статии