Актуално

На фокус

Петков: Много хора изревнуваха за огромния ни успех в РСМ вчера

Петков: Много хора изревнуваха за огромния ни успех в РСМ вчера

19.01.2022

Втори фронт

2692


Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което постихнаме още с първи ход с тази първа нота, те не бяха успели да постигнат за толкова време. Доколкото видях това бяха някои бивши външни министри.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание след официалното полагане на клетва от страна на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

"Вчерашното ходене до Северна Македония беше много конструктивно, от една страна подадохме ръка, отивайки там първи. Тази нoтa реално е много по-важна от късото и дългото име - тя казва, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Това е нормално нещо, но тази нота се е говорила, говорила, предоговаряла, а ние само защото направихме нов подход с конструктивно отиване там, я получихме. Вчера беше огормен успех."

Той изтъкна, че с новия премиер на РСМ Димитър Ковачевски са се обединили да изградят авиовръзка София - Скопие за 60 дни. Петков коментира речта на президента:

"За всички нас са приоритети изчистването на корупцията, фокусът върху иновациите, лидерска международна позиция и имаме съгласие за всичко казано от Румен Радев в речта му."

Кирил Петков разкритикува напускането на ГЕРБ на пленарната зала по време на речта, като заяви, че това е показало "липса на парламентарна култура".

Премиерът заяви, че Конституцията ще бъде голямата тема през следващите месеци:

"Всички знаем, че има неща, които трябва да бъдат променени, например ролята на главния прокурор. Искрено вярвам, че в България не трябва да има човек, над който е само Господ. В момента имаме един безконтролен човек за главен прокурор."

  Източник: offnews

Свързани статии