Актуално

На фокус

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция

28.01.2022

Втори фронт

1727


"Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков от парламентарната трибуна. По искане на ГЕРБ-СДС депутатите решиха да извикат премиера по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония, съобщава Нова телевизия.
Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция
"Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза Кирил Петков

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът. И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

Кирил Петков отбеляза, че е бил организиран календар за срещи на всеки седем дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

  Източник: “GLASOVE”

Свързани статии