Актуално

На фокус

Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия

Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия

25.01.2022

Втори фронт

1005


"Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума по много ключови и важни въпроси, това е примера за новия подход с нова енергия и реални резултати. Министрите представиха поне десет реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след една седмица. Историческата група ще има поне три срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство", заяви премиерът Кирил Петков след съвместното заседание на правителствата на България и на РСМ. Към този момент няма да правим кадрови промени в Комисията по историческите въпроси, каза още Петков в отговор на журналистически въпрос. В историческата комисия и двамата с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отбелязахме друго ниво на ентусиазъм за работа и определяне на нов режим на работа, добави българският премиер.
Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия
Снимка: МС

Днес установихме, че за да се свършва работа, хората трябва да си говорят. Трябва да се виждат, да си поставят общи цели и да се поставя обща конструктивна рамка, каза Кирил Петков. Той посочи, че професорите от историческата комисия и от двете страни са показали, че са готови този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивен тон и конструктивни разговори.

След съвместното правителствено заседание, бяха подписани три меморандума между двете страни: меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието; меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие; меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия.

Тези меморандуми имат за основна цел икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал, подчерта премиерът Кирил Петков. "Транспортната група сподели, че коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а днес го връщаме на картата. Имаме много да наваксваме, но вярвам че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени", допълни Петков.

"Първата група за икономиката, особено за енергетиката, туризма вече има свой план. Това се отнася и за групата за култура и образование. Имаме конкретни проекти, особено в природните науки. Има план за експертите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия", заяви от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

"Преди седем дни отворихме нов диалог. Работните групи са водени от министрите, което показва политическа воля. Но в тях има и експерти от реалния сектори. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от 1 март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерий за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на РСМ в ЕС", заяви Ковачевски.

Република България вече 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, каза още премиерът на Република Северна Македония. Той благодари на българския си колега Кирил Петков за добрия диалог и отбеляза ползотворната работа на министрите от двата кабинета в 
новосформираните работни групи.

В рамките само на една седмица днес е второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония, съобщи по-рано пресцентърът на МС. След посещението на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, настоящото съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между България и Република Северна Македония. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, днешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори. Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии