Актуално

На фокус

Пендаровски за Александър Йорданов: Това е реч на омразата

Пендаровски за Александър Йорданов: Това е реч на омразата

05.02.2023

Втори Фронт

250


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски остро осъди замерянето с камъни, при което беше счупено стъклото на културния клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, което нарече „вандалски акт" и призова за разкриване и наказание на извършителите.

Вчера вечерта е била разбита витрината на клуба в Благоевград, който беше открит на 30 октомври миналата година по частна инициатива.

Във Фейсбук профила си Пендаровски изразява съжаление „за инцидентите на македонската граница, причинени от група граждани на Република България, водени от депутати в техния парламент”.

„Изразявам съжаление, че не сме свидетели на осъждане на атаките, насочени срещу македонски полицаи и македонски институции. Поздравявам служителите на полицията и компетентните органи за проявеното достойнство и професионализъм при справяне с агресивните вандали”, написа Пендаровски.

Той коментира и написаното във Фейсбук профила на бившия посланик на Република България в Република Северна Македония и настоящ евродепутат Александър Йорданов, „което съдържа обиди и унизителни фрази за македонския народ, напълно неуместни за дипломат и член на Европейския парламент”.

„В случая добавям, че не става въпрос само за липсата на елементарна култура от негова страна, но и за най-грубата форма на език на омразата, която е безпрецедентна в историята на македонско-българските отношения. За съжаление териториалните претенции и отричането на македонската нация станаха ежедневие. За подобни негативни прояви очакваме навременна и адекватна реакция от официална София”, написа Пендаровски.

Източник: 24 часа

Свързани статии