Актуално

На фокус

Пекин `22: Олимпиада за ваксинирани спортисти пред празни трибуни

Пекин `22: Олимпиада за ваксинирани спортисти пред празни трибуни

24.09.2021

Втори фронт

136


Втори поредни олимпийски игри ще се проведат при закрити врата. А нестихващата пандемия от коронавирус ще създаде и нов прецедент - в зимния вариант на най-големия спортен форум до участие ще се допускат само ваксинирани състезатели.

Ясни сигнали в тази посока започнаха да пристигат по-малко от пет месеца преди началото на XXIV зимна олимпиада в Пекин `22 (4-20 февруари). За това, че както и на игрите в Токио 2020 това лято публика няма да присъства по трибуните в китайската столица, съобщи президентът на международната федерация по хокей на лед (IIHF) Рене Фазел.

"Официалното решение дали ще има заплянковци в Пекин очакваме през октомври. Но доколкото разбрах, ситуацията ще е същата като в Токио. В съоръженията няма да има нито зрители, нито гости", разкри 71-годишният швейцарец.

Същевременно олимпийският комитет на САЩ (USOPC) обяви, че всички американски спортисти, които ще участват на игрите в Пекин `22, трябва задължително да са имунизирани срещу COVID-19. Изключения можело да се правят само "по медицински или религиозни причини".

"Считано от 1 ноември 2021 г., всички служители и спортисти на USOPC, включително хората, които се грижат за поддръжката на тренировъчните центрове, трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавируса. Изискването е в сила и за делегацията и участниците на предстоящите зимни олимпийски и параолимпийски игри", се казва в съобщението.

ПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Ваксината за спортистите като задължително условие от страна на организаторите на Пекин `22 бе посочена в прав текст и от един от малкото сигурни български олимпийци на зимните игри в Китай - биатлонистът Владимир Илиев. Световният вицешампион на 20 км от 2019 г., който в момента е на лагер в Германия заедно с останалите национали, заяви:

"Ще направим ваксинацията, когато се завърнем. Първата доза е в неделя. Другата ще е след четири седмици. Казаха, че за олимпиадата няма да допускат неваксинирани хора в Китай. Това е условието."

Илиев говори в предаването на "Спортната джунгла", излъчвано в едноименния канал в YouTube. В него 34-годишният ветеран от Троян с три олимпийски участия зад гърба си (Ванкувър `10, Сочи `14, ПьонгЧанг `18) сподели още:

"Като гледам нещата в Европа, доста голям процент от хората са ваксинирани. Времето, в което неваксинираните хора ще могат да излизат от вкъщи, приключва скоро. Започват да поставят ограничения за тях. Ние приехме решението, въпреки че повечето от нас не са за ваксинирането. Наскоро международният съюз по биатлон имаше конгрес. За състезанията от Световната купа все още може и да не си ваксиниран. Но подлежиш на тест на всеки 72 часа."

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания