Актуално

На фокус

Пеевски посегнал и към Евронюз, но го отрязали

Пеевски посегнал и към Евронюз, но го отрязали

07.04.2021

Втори Фронт

1053


Фирма, свързвана с Делян Пеевски замалко да получи правата за излъчване на Евронюз за България. Най-гледаният международен новинарски канал едва не попаднал в ръцете на вече бившия депутат от ДПС и близък до борисовата власт олигарх.
В последния момент мажоритарният собственик египетския милиардер Нагиб Савирис отрязал мераците на българина. Щеше да гръмне международен скандал, какъвто не е имало отдавна, коментираха пред Фрог нюз евродепутати.

Евронюз е световен новинарски лидер, достъпен в над 170 страни и около 460 милиона домакинства. Програмата се излъчва денонощно на арабски, английски, френски, немски, унгарски, гръцки, италиански, фарси, португалски, руски, испански и турски език.

Източниците на Фрог нюз споделят, че фирмата, зад която стои Пеевски е представила оферта и план за бъдещата дейност на Евронюз в България с уверението, че правителството на Борисов ще подпомогне финансово проекта. Това означава, че Пеевски и Борисов са обсъждали идеята и целта им е била чрез новините на Евронюз да прокарват определени внушения в страната. Затова Борисов обещал пари.

Това вече е правено от Русия, като през последните 10-15 години в новините в руския вариант се прокарват положителни мнения за управлението на Владимир Путин.

От 2014 и 2018 г. Евронюз е получил от Еврокомисията общо 122 милиона евро, което се равнява на средно 24,4 милиона евро годишно. Това означава, че една трета от частния канал се финансира със средства на ЕС, въпреки факта, че повечето граждани на ЕС не са информирани за това, нито някой е искал тяхното съгласие. Това поражда много въпроси, на които никой не дава отговори.

Предполага се, че съдействие на Пеевски в Брюксел е оказвала Искра Михайлова, евродепутат от ДПС. Тя е считана за много близка на олигарха. Нейният съпруг Станислав Копаров е бил шеф на Държавния резерв, по времето, когато Пеевски е зам.-министър в правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Копаров е разследван за източване на Държавния резерв с още няколко души. Михайлова пък е разчитала на подкрепа от страна на членове на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). През 2019 г. същата група е трявало да си затвори очите за евентуалното избиране на Делян Пеевски за евродепутат от ДПС.

Научавайки за всички тези неща и съществената роля на Шиши за разбиването на медийния и рекламния пазар в България, както и ролята, която играят контолираните от него медии у нас, Нагиб Савирис е прекратил всякакви преговори.  

Източник: frognews

Свързани статии