Актуално

На фокус

Пчелите също прилагат социална дистанция, за да се предпазят от зарази

Пчелите също прилагат социална дистанция, за да се предпазят от зарази

31.10.2021

Втори Фронт

528


Учени са открили, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или болести. Проучването демонстрира как пчелите реагират на заразяване от вреден акар, като променят взаимодействията си, - точно както правят хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите увеличават разстоянието между младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното отделение. „Пчелите са социални животни, тъй като се възползват от разделянето на отговорностите и взаимодействията. Така пчелите изглежда са еволюирали, за да могат да предпазят по-младите семейства“, каза съавторът на изследването д-р Алесандро Чини.

Основният автор на изследването - д-р Мишелина Пушеду от Университета в Сасари, обяснява, че наблюдаваното увеличение на социалното дистанциране между двете групи пчели в рамките на една и съща колония, заплашена от паразити или болест, представлява нов и в известен смисъл изненадващ аспект на това как пчелите са еволюирали, за да се борят с патогени и паразити.

Източник: БНР

Свързани статии