Актуално

На фокус

Пазител на галактиката, но жертва на социалните мрежи

Пазител на галактиката, но жертва на социалните мрежи

12.02.2021

segabg.com

340


Звездата от "Пазители на галактиката" и "Джурасик свят" Крис Прат получи обвинения в расизъм и ислямофобия, след като в социалните мрежи се появиха скрийншотове на обидни публикации от негово име. Официален представител на актьора отрече основната част от публикуваните постове да имат нещо общо с Прат. „Крис никога не е публикувал обидите, които се разпространяват в момента. Всяко предположение, че го е направил той, е не само напълно погрешно, но е и клеветническо“, каза говорител на звездата. 

Администрацията на Twitter направи проверка и установи, че почти всички коментари са фалшифицирани. Освен два. В един от тях актьорът е написал, че участничките в конкурса „Мис Вселена“ изглеждат така, сякаш се състезават за титлата „Мис Глад“. А другият е още по-безобиден — под снимка на химикалка от клон на Bank of America, на която пише „Произведено в Китай“, е коментирал: „Мисля, че някой по-умен от мен би могъл да се пошегува с това“.

Досега - справедливо или не — Крис Прат е бил обвиняван в расизъм, ислямофобия, скрита неправилна политическа позиция, жестокост към животно и консумация на агнешко. Наблюдатели отбелязват, че вълната от негативни коментари срещу Прат няма конкретна причина, но желаещите да бъде наказан с отнемане на роли не са много по-малко, отколкото бяха през октомври 2020 г. Тогава звездата от „Пазителите на галактиката“ отказа да участва с други актьори в кампанията в подкрепа на кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън.

Отказът на Прат да подкрепи публично Байдън беше възприет от мнозина като скрита подкрепа за президента Тръмп. Тв продуцентът Ейми Бърг публикува в профила си в Twitter колаж, изобразяващ четиримата Крис - Прат, Евънс, Пайн и Хемсуърт - с надпис: „Един от тях трябва да си иде“.  В коментарите към публикацията потребителите на социалните мрежи започнаха активно да обвиняват Прат, че подкрепя Тръмп и го нарекоха „най-лошият Крис“.

Самият Прат през цялата си кариера се старае да се въздържа от политически коментари. Според "Нюзуик" през 2012 г. той е дарил част от средства за президентската кампания на Барак Обама. Съпругата му Катрин Шварценегер (дъщеря на Арнолд Шварценегер) от своя страна многократно се изказва в подкрепа на Байдън.

Критиките срещу актьора доведоха до мрежов флашмоб с искане да бъде лишен от основни роли заради предполагаемата му политическа позиция. Други актьори, които познават лично Прат, се изказаха в негова подкрепа. Сред тях беше и Робърт Дауни-младши, който също не участва в кампанията на Байдън. „Какъв свят ... Безгрешните хвърлят камъни по брат ми Крис Прат ... Истински християнин с принципи, който никога не е проявявал друго, освен позитивизъм и благодарност“, написа той.

В началото на 2018 г  Прат преживя друга атака в социалните мрежи — този път от гневни вегани. Успя да ги провокира с новото си хоби - животновъдство - и със снимки и думи в прослава на агнешкото месо, публикувани в Инстаграм: „Вижте цялата тази славна храна!  Ще ядем от него един месец. Вълната му става прежда, докато говорим. То живя много добре. Беше подстригвано, обгрижвано и обезпаразитявано ... Заобиколено от смеещи се, любящи хора, включително деца, на които доставяше такава радост.  Беше домашен любимец, прегръщан и обичан всеки ден…" и т.н.

Прат не е единственият от Пазителите, предизвиквал възмущение Заради стари шеги със съмнително съдържание в социалните медии, през 2018 г. режисьорът на филма Джеймс Гън беше уволнен от ръководителите на Disney. Скандалът избухна заряди много чувствителните теми на шегите - сексуално насилие и педофилия. Те са били публикувани в неговия Twitter акаунт през 2009 и 2010 г. Изключването му от проекта предизвика протести от страна на феновете и актьорите от „Пазителите на галактиката“. След исканията от тяхна страна компанията преразгледа решението си и все пак повери на Гън заснемането и на третата част от франчайза.

Свързани статии