Актуално

На фокус

Партията на Трифонов се отказа от гласуване по пощата в чужбина за предсрочните избори

Партията на Трифонов се отказа от гласуване по пощата в чужбина за предсрочните избори

27.04.2021

Втори фронт

3766


Така основните промени в изборните правила преди предсрочните парламентарни изборни ще са две. В страната ще се гласува само с машини освен в случаите, в които избирателят не може да гласува с устройства. Освен това ще бъде разрешено видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите. Не е известно дали ще се стигне до промени в състава на Централната избирателна комисия.

Гласуване по пощата в чужбина за очакваните през юли предсрочни парламентарни избори няма да има.

Досега то се подкрепяше от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", а въвеждането му зависеше от гласовете на групата на ГЕРБ-СДС, тъй като БСП и ДПС са против. Преди окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс, което ще е днес в правната комисия и утре или в четвъртък в парламента, от партията на Слави Трифонов предлагат експериментално гласуване по пощата в чужбина за президентските избори, което да се осъществява при настоящ адрес в съответната държава, без да се зачитат резултатите.

Формацията се отказва и от машинно гласуване навсякъде в чужбина, а иска устройства само в секциите, за образуването на които са изпратени 300 подписа, се разбира от предложенията на председателя на парламента Ива Митева.

Така основните промени в изборните правила преди предсрочните парламентарни изборнище са две. В страната ще се гласува само с машини освен в случаите, в които избирателят не може да гласува с устройства. Освен това ще бъде разрешено видеонаблюдението при отчитането на резултатите от изборите.

Не е известно дали ще се стигне до промени в състава на Централната избирателна комисия. "Има такъв народ" предлага по-малко членове, които да се назначават от президента по предложение на партиите, а "Демократична България" - професионален орган от деветима души, но старите партии са против.

Партията на Слави Трифонов предлага депутатите да се избират пропорционално до провеждането на редовни парламентарни избори. Обяснението е, че ще се работи за обещаната на референдума мажоритарна система, но за това трябва време. Критиките на ГЕРБ-СДС са, че формацията се е отказала от основното си обещание.

   Източник: Дневник

Свързани статии