Актуално

На фокус

Партията на Слави Трифонов се отказа от мажоритарния вот

Партията на Слави Трифонов се отказа от мажоритарния вот

15.04.2021

Втори фронт

9809


Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", се отказа от мажоритарния вот, който защитаваха на референдум и който бе едно от основните им искания в предизборната кампания. Причината за отказа им обаче е ход на ГЕРБ, които стартираха работата си в парламента с искане да се въведе мажоритарно гласуване.

След като положи клетва онлайн, лидерът на партията с втората по големина група в 45-ото Народно събрание "Има такъв народ" Станислав Трифонов прекрати участието си в първото заседание, като пропусна и избора на съпартийката си Ива Митева за председател на парламента. За шеф на групата на ИТН беше излъчен зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, за заместници - колегите му сценаристи от 7/8TV Ивайло Вълчев и Филип Станев и главният секретар на партията Виктория Василева. Трифонов не беше вписан на никакъв пост.

 

Ние сме за мажоритарни избори, заяви в кулоарите на парламента шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. И подчерта, че партията отдавна има такова желание, че то не е от днес.

Поведението ѝ предизвика реакция от "Има такъв народ".

"Има такъв народ" няма да внесе предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, заяви в изказването си от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, зам.-председател на партията на Слави Трифонов.

"Трябва да има и мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство", бяха точните думи на Йорданов. С които той отговори на подвикванията от залата: "А мажоритарните избори?"

Йорданов обаче подчерта, че предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяна на ЦИК.

Йорданов беше категоричен, че ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.

Въвеждане на мажоритарна система бе и един от въпросите на референдума, който бе иницииран от Слави Трифонов през 2016 г. Искането бе подкрепено от 2,5 милиона българи.

  Източник: Гласове

Свързани статии