Актуално

На фокус

Партията на Слави Трифонов отхвърли офертата на БСП за подкрепа

Партията на Слави Трифонов отхвърли офертата на БСП за подкрепа

06.04.2021

Втори Фронт

25535


Ухажваният от всички Слави Трифонов не иска да се коалира. Сценаристът Тошко Йорданов отхвърли офертата на БСП столетницата да подкрепи кабинет на "Има такъв народ", малко след като тя бе отправена. "Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим", коментира сценаристът и кандидат за депутат Тошко Йорданов пред "Сега".

Йорданов допълни лаконично, че очакват окончателните резултати от парламентарния вот, след това трябва да се свика Народното събрание и пр. Ще вървим по стъпките, които са регламентирани, допълни той. И отново потвърди думите си от изборната нощ - без пазарлъци и коалиции с ГЕРБ и ДПС. Всъщност от "Има такъв народ" оставят отворени за разговори за бъдещо управление единствено към "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Съпредседателят на ДП Христо Иванов каза пред "Сега", че към момента ситуацията е доста неясна и че е "рано да се правят каквито и да било анонси" за коалиционни преговори. "Няма кой знае какви отговори. По никакъв начин подкрепа на управление на ГЕРБ и ДПС. Както и на БСП", посочи Иванов, като подчерта, че трите партии попадат в различни категории. По думите му ако със Слави Трифонов не се получи и той върне втория мандат за съставяне на правителство, за дясното обединение би било невъзможно да подкрепят мандат на соцпартията. 

"Нито ГЕРБ, нито ДПС", коментира пред "Сега" и Мая Манолова от "Изправи се. Мутри вън!" Според нея първите три партии трябва да "поемат отговорността за конкретни действия за формиране на кабинет". "В опитите на ГЕРБ да се правят програмни правителства, служебни кабинети, прозира желанието им да се задържат на власт, в което ние няма как да участваме", допълни Манолова.

Христо Проданов от БСП каза тази сутрин пред Нова телевизия: "Всички партии заявяваха, че са "за" справяне със сегашния модел и отстраняването му от власт. Ако не са променили в следизборната нощ тези си приоритети, може да се говори за някаква такава подкрепа". Той обаче отказа да каже дали евентуалната такава подкрепа е възможна без БСП да иска да влезе в управляващата коалиция. "Първо трябва да има поискана подкрепа, след това ние трябва да имаме мандат от Националния съвет най-малко и да дадем подкрепа. Така че нищо не уточняваме, защото дори самите избори резултати не са готови изцяло", добави Проданов. По думите му в БСП трябва да чуе политическите послания, мерките и обещанията на подобно правителство, за да прецени дали да го подкрепи.

  Източник: Гласове

Свързани статии