Актуално

На фокус

Партиите се събраха преди първия парламентарен звънец

Партиите се събраха преди първия парламентарен звънец

20.07.2021

Втори фронт

583


Преди да бъде дадено началото на 46-тото Народно събрание парламентарно представените партии се събраха, за да бъде обсъдено как точно ще бъдат разпределени местата в пленарна зала по групи и кой ще е номиниран за председател. Някои от партиите заявиха готовност да подкрепят за председател на Народното събрание Ива Митева, която заемаше същия пост в предишния парламент.

Това се случва, след като станаха ясни резултатите от вота на 11-ти юли и президента Румен Радев обяви, че свиква НС на 21-ви юли. Шест формации успяха да прехвърлят бариерата от 4% и да влязат в 46-тия парламент. Първа се нареди партията на Слави Трифонов - “Има такъв народ” с крехка преднина пред ГЕРБ, които станаха втори. С малка разлика са третата политическа сила - БСП и “Демократична България”, които задминаха ДПС. Най-малката партия е на Мая Манолова, а патриотите останаха извън НС, въпреки коалицията между “Воля”, НФСБ и ВМРО, които се надяваха, че ще обединят електоралната си подкрепа и ще прехвърлят 4-процентовия праг. 

След първото заседание и сформирането на парламентарните групи очакванията са да започнат разговори и за едно бъдещо правителство.

Това пък идва на фона на представения от телевизионния екран проектокабинет на “Има такъв народ”. От ефира Слави Трифонов обяви спорни имена, като за премиер посочи Николай Василев, кадър на НДСВ. Това предизвика бурни реакции, които в крайна сметка доведоха до оттеглянето му и последвала пресконференция, на която не стана ясно много. 

В момента се знае, че се подготвя ново предложение. Не е ясно обаче нито къде, нито как, нито кога ще бъде обявено. Не е ясно още дали ИТН са склонни да седнат на предварителни разговори с протестните формации, за да се стигне до приемливо предложение, което да получи подкрепата на всички.

   Източник: frognews

Свързани статии