Актуално

На фокус

Партиите, които казаха с кого няма да правят коалиция, да кажат и с кого ще правят?

Партиите, които казаха с кого няма да правят коалиция, да кажат и с кого ще правят?

21.01.2021

Иван Бакалов

1429


Какво можем да очакваме след всички декларации на Слави Трифонов и на Христо Иванов, че няма да правят коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, а очевидно и помежду си, както става ясно от трепетите на техните последователи?
Веднъж вече насипно десните направиха коалиция с Борисов, въпреки категоричните им уверения че не го искат за премиер и го играеха опозиция срещу ГЕРБ. Втори такъв ход е възможен, но те повече няма да просъществуват като партия и гласоподавателите им ще се разпилеят.
Сега и Слави Трифонов, и Христо Иванов го играят опозиция на ГЕРБ и на БСП. Въпросът е - дали те искат наистина отстраняването на Борисов и ГЕРБ след 12-годишно управление? Защото това отстраняване минава през широка коалиция с програмно или експертно или както и там да го нарекат правителство. И за такова правителство няма да стигнат партиите на Слави и Христо Иванов. 
Като не искаш да управляваш, даваш на друг да прави коалиция - и така може да очакваме ново правителство на Борисов. С тази си политика опозиционните партии тикат БСП и ДПС към коалиция с ГЕРБ. Добре ли ще е? Борисов да каже - ей го, и Меркерл така направИ, ляво-дясна коалиция. Той за това мечтае. 
Само Триото са наясно, че трябва някакво обединение срещу Борисов. А те ги погнаха като някакви предатели, че искали да се обединят и да се явяват на избори. 
Така че, партиите, които казаха с кого няма да правят коалиция, да кажат и с кого ще правят. Защото иначе не може да стане смяната на Борисов.

Свързани статии