Актуално

На фокус

Парламентът засекрети заседанието за полицейското насилие

Парламентът засекрети заседанието за полицейското насилие

15.09.2021

Втори фронт

230


Народното събрание реши да закрие от медии и граждани обсъждането на доклада на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и прилагането на специални разузнавателни средства спрямо протестиращи граждани. Това стана по предложение на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов, който се аргументира, че документът съдържа класифицирана информация.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков възрази, като изрази мнение, че всеки трябва да чуе дали има доказателства за подслушвани политици и активисти на миналогодишните летни протести. В крайна сметка камерите в пленарната зала бяха изключени.

Към момента се знае, че в доклада на комисията за полицейското насилие се предлага шефът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев да бъде отстранен, тъй като записите под колоните на Министерския съвет, които заснеха побоя над протестиращи, са били укрити и може би манипулирани. Николай Хаджигенов заяви пред медиите, че Тонев е написал до два съдебни състава, че не разполага с въпросните записи.  

"Комисията счита че са налице нарушения и отправя препоръки. Друго в момента не можем да направим, но в следващото Народно събрание ще продължим работата по линията на парламентарния контрол и ще изискваме информация от всички ангажирани институции. Това няма да приключи с доклад, който да влезе в архива. Работата ни ще продължи, докато разберем какво се е случило, тоест ние няма да ги оставим така", каза още Хаджигенов преди дни.

В доклада също така се прави препоръка до държавното обвинение да бъде отстранена от длъженост европейският делегиран прокурор Вероника Трифонов. Именно тя е работила по преписката за насилието зад колоните на МС и не е повдигнала обвинения, защото не е открила данни за извършено престъпление. 

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания