Актуално

На фокус

Парламентът в Скопие пак се захвана с избора на правителство

Парламентът в Скопие пак се захвана с избора на правителство

16.01.2022

Втори Фронт

665


Парламентът на РС Македония продължава заседанието от вчера, в което има една точка в дневния ред - избор на ново правителство. Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски представи вчера програмата на бъдещето правителство, което ще се състои от 21-члена  - премиерът, един министър без портфейл, 12 министри от СДСМ, 6 от ДСИ и 3 от "Алтернатива". Дебатът и гласуването трябва да приключат до полунощ.

Осем министри на Зоран Заев не намират място в новото правителство. Никола Димитров вече няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуска Министерството на отбраната. Няма да членува в правителството и настоящият здравен министър Венко Филипче.

Ковачевски обяви вчера, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията, с интелектуалците и обществеността като цяло. Той заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, и преговорите с България за членство в ЕС, като по този въпрос бъдещия премиер подчерта, че не може да става дума за договаряне на македонския идентичност и език.

Фокусът на новото правителство, както каза Ковачевски, е да създаде по-голям и устойчив икономически растеж през следващите две години и половина, като целта е ръст на БВП до 5 процента.

Основното предизвикателство в икономиката, каза той, остава да се предотвратят нови негативни последици от пандемията и енергийната криза. Ковачевски обяви, че минималната работна заплата ще продължи да расте, което ще допринесе за ръста на средната работна заплата.

Увеличаването на пенсиите също ще бъде едно от първите решения на новото правителство.

Ковачевски подчерта, че не е време за нови избори, докато депутатите от опозицията говореха на вчерашното заседание, че страната се нуждае от предсрочни бързи избори. Депутатите от опозицията смятат, че правителството на Ковачевски, ако бъде избрано, няма да е легитимно, защото СДСМ загуби местните избори, а легитимността на Ковачевски не идва от изборния процес.                                                 Източник: СЕГА

Свързани статии