Актуално

На фокус

Парламентът отхвърли предложението на БСП за купуване на руската ваксина

Парламентът отхвърли предложението на БСП за купуване на руската ваксина

05.03.2021

Втори Фронт

1520


С 65 гласа в подкрепа, 9 против и 79 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на БСП парламентът да приеме решение, с което да възложи на правителството започване на преговори с Русия за закупуване на ваксината "Спутник V". След гласуването народните представители от левицата напуснаха пленарната зала.

След това парламентът възложи на Министерски съвет да започне консултации с Европейската комисия за възможностите за употреба на други ваксини, които все още не са разрешени за употреба в ЕС. Предожението беше направено от парламентарната комисия по здравеопазването.

Това решение беше прието с 96 гласа "за", без нито един против или въздържал се. От БСП и ДПС не участваха в гласуването. Не беше подкрепено и компромисно предложение на Валери Симеонов, направено на основата на двата проекта.

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план.

От парламентарната група на ГЕРБ реагираха остро на предложението, обвинявайки опозицията в "системен саботаж" на дейстията на управляващите срещу епидемията.

В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която на 4 март започна ускорена процедура за одобрение на "Спутник V".

   Източник: svobodnaevropa

Свързани статии