Актуално

На фокус

Парламентът гласува двойно увеличение на извънредния труд

Парламентът гласува двойно увеличение на извънредния труд

09.12.2020

Втори Фронт

409


Извънреден труд до 300 часа на година приеха окончателно депутатите. В момента таванът е 150 часа. Очаквано, темата предизвика сериозен спор в пленарната зала.

След  два часа спор депутатите се съгласиха работодателят да може да удължава извънредния труд до 300 часа на година. Опозицията за пореден път критикува, че промените отнемат човешки права. В защита от ГЕРБ обясниха, че извънредния труд ще е само след съгласие от самите работници, които ще знаят, че по този начин изкарват заплатите си. Стигна се и до разяснения - кой познава производството у нас и кой само депутатската банка.

Според Георги Гьоков от БСП с това предложение се опитват да доведат тези, които се трудят до деградация.

Хасан Адемов от ДПС определи, като “абсолютна лъжа”, това че по този начин се отнемат права на българските работници. И допълни, че за да се случат тези 300 часа - трябва да е със съгласието на работниците.

"Тук съм като инженер, работил в производството. знам за какво става въпрос. Точно това предложение защитава правата на работниците. Самите работници сами искат да имат извънреден труд, този извънреден труд се заплаща. Те сами знаят, че трябва да си изкарат парите за този труд“, каза Цвета Караянчева, ГЕРБ.

Свързани статии