Актуално

На фокус

Парадокс: При 30% затворени хотели плажовете у нас не стигат

Парадокс: При 30% затворени хотели плажовете у нас не стигат

18.07.2021

Втори Фронт

4328


За парадоксална ситуация на българското Черноморие сигнализираха от асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Според Димитър Попов от браншовата организация въпреки че почти 1/3 от хотелите не работят това лято, има недостиг на места за плажуване.

"У нас и при 30% затворени хотели, пак има бой по плажа. Хората спят по шезлонгите, защото няма място на плажа - заяви представителят на АБТТА в предаването "Неделя 150" по БНР. - Може би трябва да се пренасочим към пазари, при които хората не търсят плажове. Затова се разви и алкохолният туризъм. В по-далечна перспектива ще трябва да се връщаме към туристи от Близкия изток, от арабския пазар... Които търсят не плаж, а забавление, хазарт."

По думите на Попов летният сезон през 2021 г. е по-добър от миналия, "но можеше да е далеч по-добър". Според него много от мерките за помощ в ковид кризата са закъснели, а самите противоепидемични мерки "също са объркващи".

"Притеснителен е фактът, че въпреки всички ковид ограничения в Гърция, българските туристи все пак масово предпочитат южната ни съседка за лятната си ваканция", обобщи Димитър Попов.

Той разкри още, че по северното ни Черноморие туристите са основно от Румъния. И прогнозира множество фалити в бранша наесен:

"В чисто икономически план се реализират много малко нощувки. Имаме 4,6 млн. реализирани нощувки в хотелите, което е нищо. Включително българите реализират малко нощувки."

Източник: в. “Сега”

Свързани статии