Актуално

На фокус

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина (видео)

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина (видео)

25.12.2020

news.bg

799


Папа Франциск призова световните лидери да осигурят неограничен достъп до ваксините срещу коронавирус за всички. В обръщение за Коледа, понтификът предупреди да не се поставят "стени" за лечение, съобщава БиБиСи.

Зради пандемията, тази година посланието Urbi et Orbi не е от балкона на базиликата "Свети Петър" пред огромни тълпи, както е традицията. Вместо това папата говори от кабината в една стая във Ватикана.

Предупреждението на папа Франциск идва на фона на опасения, че по-богатите страни купуват непропорционални дози ваксини в ущърб на по-бедните.

"Нека Божият Син да обнови в политическите и правителствени лидери дух на международно сътрудничество, като се започне от здравеопазването, така че на всички да бъде осигурен достъп до ваксини и лечение", каза той.

"Изправени пред предизвикателство, което не познава граници, не можем да издигаме стени. Всички сме в една лодка." Папата каза, че последиците от здравната криза показват, че необходимостта от глобално единство е по-голяма от всякога.

"В този момент от историята, белязан от екологичната криза и сериозните икономически и социални дисбаланси, допълнително влошени от пандемията с коронавируса, за нас е още по-важно да се признаем за братя и сестри."

Понтификът призова за щедрост и подкрепа за жертвите на пандемията, като изтъкна жени, подложени на домашно насилие по време на блокадите.

Обръщайки се към други проблеми в света, папата призова за мир и помирение в Сирия, Йемен, Либия, Нагорни Карабах, Южен Судан, Нигерия, Камерун и Ирак.

Той трябва да посети Ирак през март, което би било първото подобно пътуване до разкъсаната от война страна от понтифик.

Свързани статии