Актуално

На фокус

Папата критикува Орбан за мигрантите, призова унгарците да "протегнат ръце към всички"

Папата критикува Орбан за мигрантите, призова унгарците да

12.09.2021

Втори Фронт

1481


Папа Франциск призова поклонници да бъдат "отворени" и "внимателни" на литургия на открито в Будапеща, след като се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан, чиито твърди възгледи за миграцията се сблъскват с тези на понтифика, отбелязва "Франс прес".

"Кръстът ни призовава да поддържаме корените си здрави, но без отбранителност; да черпим от изворите, отваряйки се за жаждата на мъжете и жените на нашето време. Моето желание е да бъдете такива: приземени и отворени, вкоренени и внимателни", изтъкна папата.

Призивът на папата към Унгария да "протегне ръце към всички" е прикрита критика срещу антиимиграционната политика на Орбан, коментира от своя страна "Асошиейтед прес".

84-годишният Франциск, който наскоро претърпя операция на дебелото черво, изглеждаше в добра форма по време на краткото си посещение в Будапеща, като според организаторите на литургията са присъствали около 100 000 души.

Папата беше прав и махаше на тълпите по време на разходка в открития си папомобил и използва количка за голф, за да избегне ходенето на дълги разстояния на закрито, като в един момент призна, че трябва да седи, защото "вече не съм на 15". Но в противен случай той продължи с типичните изтощителни темпове на папско пътуване, въпреки продължаващото си възстановяване.

Франсис прекара само седем часа в Будапеща, преди да се премести в неделя следобед на четиридневно турне в съседна Словакия. Изкривеният маршрут предполага, че Франсис иска да избегне да даде на Орбан - типът популистки националист, който Франсис често критикува - политическия тласък, който идва с приемането на папа за подходящо държавно посещение преди изборите следващата пролет.

При пристигането си Франсис наистина се срещна с Орбан, чиято политика за бежанци се сблъсква с призива на папата за добре дошли и интеграция на тези, които търсят по -добър живот в Европа. Докато миграцията не беше на обявения дневен ред, Орбан написа във Facebook: "Помолих папа Франциск да не остави християнската Унгария да загине".

Орбан често изобразява своето правителство като защитник на християнската цивилизация в Европа и крепост срещу миграцията от страни с мнозинство мюсюлмани. Франциск изрази солидарност с мигрантите и бежанците и разкритикува това, което той нарече "национален популизъм", развит от правителства като унгарското. Той призова правителствата да приветстват и интегрират колкото се може повече мигранти.

Ватиканът заяви, че срещата се проведе в "сърдечна атмосфера" и продължи по -дълго от очакваното - 40 минути.

"Сред различните дискутирани теми бяха ролята на църквата в страната, ангажиментът към опазването на околната среда, опазването и насърчаването на семейството", се казва в изявление на Ватикана.

Ватиканските и унгарските власти настояват Франциск да не пренебрегва Унгария, като остава за толкова кратко време, отбелязвайки, че унгарската църква и държава го поканиха да закрие международната конференция за Евхаристията в неделя.

В края на тази литургия Франциск призова унгарците да останат твърди в своите религиозни корени, но не по защитен начин, който да ги затваря от останалия свят и нуждите на другите.

"Религиозните чувства са жизнената сила на тази нация, толкова привързана към нейните корени", каза той. "И все пак кръстът, засаден в земята, не само ни кани да бъдем добре вкоренени, но също така вдига и протяга ръце към всички."

Той каза, че унгарците трябва да останат твърди в корените си, докато "се отварят за жаждата на мъжете и жените на нашето време".

"Моето желание е да бъдете такива: закръглени и отворени, вкоренени и внимателни", каза той.

Орбан имаше място на първия ред по време на литургията. По време на личната им среща той даде на Франциск копие от писмо от унгарския крал Бела IV до папа Инокентий IV, според шефа на пресата на премиера. Писмото, адресирано през 1243 г., информира Инокентий IV, че Бела ще укрепи укрепленията по река Дунав в Унгария в подготовка за монголско нашествие.

Източник: news.bg, glasove.com

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания