Актуално

На фокус

Папата е против разследване за сексуално посегателство срещу канадски кардинал

Папата е против разследване за сексуално посегателство срещу канадски кардинал

18.08.2022

Втори Фронт

74


Папа Франциск изключи възможността за официално църковно разследване на твърденията за сексуално посегателство срещу канадския кардинал Марк Уеле, след като предварителните проучвания не откриха основания за такова, съобщи Ватиканът.

Уеле, който някога беше смятан за силен кандидат за папа, беше посочен в съдебни документи от тази седмица, свързани с колективен иск, насочен срещу повече от 80 членове на духовенството в архиепископията на Квебек.

78-годишният Оуеле е обвинен в посегателство срещу стажантка, идентифицирана само като “F”, в периода 2008-2010 г., когато е бил архиепископ на Квебек.

В първата си реакция по случая говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че “предварителното разследване”, което вече е разпоредено от папа Франциск, е установило, че няма “елементи за започване на съдебен процес”.

Понтифът се обърна автора на тази анкета – отец Жак Серве, и отново получи отговор, че няма основания за започване на официално разследване.

“След допълнителни съответни консултации папа Франциск заяви, че няма достатъчно елементи за започване на канонично разследване за сексуално посегателство от страна на кардинал Оуеле срещу лицето F”, се казва в изявлението.

Оуеле е префект на Конгрегацията за епископите – една от най-важните функции в управлението на Ватикана.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии