Актуално

На фокус

Пандемичната 2020 г. донесла рекордни за 6 години инвестиции

Пандемичната 2020 г. донесла рекордни за 6 години инвестиции

31.12.2020

Mediapool.bg

332


Белязаната от коронавируса 2020 г., която доведе до спад на икономическия растеж в страната, в същото време е донесла рекордни за България от шест години насам инвестиции.

През отиващата си година по Закона за насърчаване на инвестициите са били сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, , отчете министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов в последния ден на годината.

"Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът, цитиран от правителствената пресслужба в четвъртък.

С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

Министър Борисов докладвал, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева.

"Това са 23 търговски дружества, с тях сме запазили над 5134 работни места. Проектите, които сме подпомогнали са на стойност 438 милиона лева. По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурса за преразгледаните над 3300 компании, като към вчерашна дата стартира разплащането на договорите към средните предприятия", посочва още министърът на икономиката.


 

Свързани статии