Актуално

На фокус

Озоновата дупка над Антарктида постепенно се затваря

 Озоновата дупка над Антарктида постепенно се затваря

20.09.2022

Втори фронт

159


Озоновият слой на Земята предпазва всички живи същества от вредната слънчева радиация.

Но в края на 20-ти век вредните емисии на някои химикали, започват да влияят на броя на озоновите молекули в атмосферата. В резултат на това всяка година над Антарктида се отваря драматична дупка, причинена от сложни метеорологични и химични процеси.

През 1987 г. е подписан Монреалският протокол, който се опитва да ограничи количеството вредни химикали в атмосферата. Приет от всички 197 страни, това е един от първите универсално ратифицирани договори в историята на ООН.

Тези химикали, които преди това се съдържаха в хладилниците, климатиците, лаковете за коса и промишлените почистващи препарати, започнаха да се премахват.
Сега ново изследване на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в САЩ установи, че концентрацията на вредните химикали, които увреждат озоновия слой, е намаляла.

Как възстановяването на озоновия слой е достигнало "значителен етап"?

В началото на 2022 г. учените от NOAA установиха, че концентрациите на вредни химикали са намалели с малко над 50 % в средното ниво на стратосферата в сравнение с 80-те години на миналия век.
Учените от NOAA твърдят, че това е " значим момент" по пътя към възстановяването.

Възстановяването на озоновия слой обаче не е "предрешен въпрос", тъй като атмосферните нива на тези вредни химикали трябва да продължат да намаляват.

Концентрациите на тези химикали над Антарктида, също намаляват, но с по-бавни темпове.

През 2021 г. тази дупка беше по-голяма от обичайното - по-голяма от размера на самия континент. НОАА прогнозира, че озоновият слой на Антарктида в крайна сметка може да се възстанови "някъде около 2070 г.".

Озоновата дупка в Антарктида се наблюдава с помощта на 3D изображения

Докато дупката евентуално се затвори, тя се следи от Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" (CAMS). Обикновено тя започва да се образува през пролетта в южното полукълбо - от август до октомври. Тя достига максималния си размер между средата на септември и октомври, след което нивата на озона се нормализират до края на декември. 

    Източник: ДАРИК

Свързани статии