Актуално

На фокус

Отровното Трио с нов опит за фронт срещу ГЕРБ в бъдещия парламент

Отровното Трио с нов опит за фронт срещу ГЕРБ в бъдещия парламент

06.02.2021

Втори Фронт

1194


Отровното Трио прави нов опит за фронт срещу ГЕРБ, като този път предложението е за общо съгласие на основните политически сили с шанс за влизане в следващия парламент.

Заради очевидния неуспех да убедим основните политически сили, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, да създадат общ модел или съюз срещу едноличната власт в страната, предлагаме една последна възможност за общо съгласие, се казва в отворено писмо на Триотио. Тя трябва да даде представа на българските граждани за бъдещите действия на народните представители, които те ще излъчат в бъдещия парламент.

"Предложенията, които очакваме публично да бъдат подкрепени, съдържат най-малките очаквания, заложени от протестите през 2020-та година и маркират естествения цивилизационен път на България. Точките по-долу нямат идеологически мотиви, а засягат основните на демокрацията и справедливостта в страната", се казва в писмото.

Ето и точките около които трябва да се пистигне съгласие:

1. Нито една от съгласилите се партии и коалиции няма да влезе в явна или скрита коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, като очевиден носител на едноличната власт в България.

2. Всяка от подкрепящите партии и коалиции приема добросъвестно да преговаря и гласува текстове, с които вади прокуратурата от съдебната власт и установяват контролни механизми над главния прокурор на България.

3. Всеки един от субектите ще отстоява евроатлантическата ориентация на страната, като отчита на първо място интересите на България. Ще защитава парламентарната република.

В края на миналата година организаторите на протестите, които продължиха няколко месеца, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков,  известни, като Отровното трио, и бившият омбудсман Мая Манолова, сега лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" подписаха официално споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори. В коалицията участват и други политически формации, като Движение "България на гражданите", която беше в Реформаторския блок, "Движение 21" на бившия депутат от БСП Татяна Дончева, ВОЛТ и др.

Източник: offnews.bg

Свързани статии