Актуално

На фокус

Отломки от китайска ракета падат към Земята ВИДЕО

Отломки от китайска ракета падат към Земята ВИДЕО

04.05.2021

Втори фронт

1037


Голяма китайска ракета е в процес на неконтролирано връщане обратно в земната атмосфера, но все още не е ясно къде и кога отломките й ще се сблъскат с нашата планета.

Китайската ракета Long March 5B "непредсказуемо" пада обратно на Земята след изстрелването на част от новата Т-образна китайска космическа станция в четвъртък съобщава SpaceNews. Модулът на космическата станция Tianhe е на правилната си орбита, след като се отдели, както е планирано, от основната степен на ракетата, който сега се очаква да навлезе отново в земната атмосфера след няколко дни или около седмица.

"Това ще бъде един от най-мащабните случаи на неконтролирано падане на космически кораб и потенциално би могло да кацне в населена зона", пише SpaceNews.

Въпреки това, по-вероятно е да падне на необитаемо място като океаните на Земята, които покриват 70% от планетата. Шансовете даден човек да бъде засегнат от космически отломки са изключително ниски - 1 на няколко трилиона.

Определянето на траекторията на тази падаща ракетна степен е трудно, ако не и невъзможно, защото има твърде много неопределености, свързани с изчисляването на ефекта от атмосферното съпротивление върху основния модул. Непредвидимо земната атмосфера може да се разшири или да се свие със слънчевата активност, което затруднява точното изчисляване кога и къде ще падне ракетата.

"Високата скорост на ракетата означава, че тя прави обиколки около Земята приблизително на всеки 90 минути и така промяната от само няколко минути във времето отмества точката на повторното навлизане в атмосферата на хиляди километри", заявява пред SpaceNews Джонатан Макдауъл, астроном, който проследява обекти, обикалящи около Земята. И допълва, че възможната траектория е „малко по-на север от Ню Йорк, Мадрид, Пекин и на юг чак до Южна Чили и Уелингтън, Нова Зеландия и може да навлезе отново във всяка точка в тази зона“.

Това е поредното от няколко подобни събития на падане на отломки през последните няколко десетилетия, включително китайската космическа станция Tiangong ( Тянгун-1) и европейските Gravity field и Ocean Circulation Explorer (GOCE).

Но повечето отломки изгарят в атмосферата и само най-големите парчета биха паднали на земята. 

   Източник: nauka.offnews.bg

Свързани статии