Актуално

На фокус

Отказът на Борисов да стане депутат е атакуван пред съда

Отказът на Борисов да стане депутат е атакуван пред съда

10.04.2021

Втори Фронт

1555


Гражданското сдружение БОЕЦ внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи

“Борисов направи същата незаконосъобразна стъпка, като Пеевски след евроизборите - поиска да бъде заличен от листите, като кандидат за депутат, след като са минали изборите и е консумирал правото си да се кандидатира! Той има право на това, но пред органа, за който е избран (парламента)“, твърдят представителите на БОЕЦ.

Според тях ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав.

[video]

 

“Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител, защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани“, коментират гражданите

Според БОЕЦ лидерът на ГЕРБ напуска парламента не защото не му трябва имунитет, а защото му трябва имунитет.

“Неговият имунитет е във властта на премиера и ще стиска тази власт до край! Насила ще трябва да го вадим от джипката... БОЕЦ отново реагираме срещу беззаконието и наглостта на управляващата ни мафия внасяйки жалба във Върховния административен съд срещу тези противоконституционни решения на ЦИК“, коментира още гражданската организация.

В четвъртък ЦИК реши да извади от списъка на кандидатите за депутати общо осем души, които бяха избрани за народни представители. В това число влизатт шестима от избраните депутати от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ – СДС, единият от които е премиерът Бойко Борисов.

Освен Борисов, извън парламента остава и Павлин Красимиров Ганчев от коалиция ГЕРБ - СДС от Габровския избирателен район.

От ДПС няма да влязат в Народното събрание кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис, евродепутатът Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев. Те бяха част от листата на ДПС съответно от Кърджалийски, Пазарджишки, Врачански и Старозагорски избирателни райони.

След европейските избори Мустафа Карадйъ и Делян Пеевски бяха избрани за членове на Европейския парламент, но ЦИК ги махна от кандидатските листи след вота. Още тогава редица юристи коментираха, че това е незаконно.

Източник: mediapool.bg

Свързани статии