Актуално

На фокус

Отец Владимир Дойчев: Изпращам последните слънчеви лъчи на 2020 г. на гробищата... Ще кажете: "Не е ли тъжно?"

Отец Владимир Дойчев: Изпращам последните слънчеви лъчи на 2020 г. на гробищата... Ще кажете:

01.01.2021

Отец Владимир Дойчев

612


Изпращам последните слънчеви лъчи на 2020 г. на гробищата... Ще кажете: "Не е ли тъжно?" Човек не бива да роптае, когато е със свои, особено в последния им път...

Бях тук и на Никулден. В една голяма опашка от смърт. Виждали ли сте опашка от смърт? Ковчези върху колички, чакащи своя ред. Закъсняващи по график... Студен вятър от мъка, яд, гняв, отчаяние и... вяра... И едно от най-страшните неща, които съм виждал... Щрих от картината... Изхвърлени до стената изпочупени инструменти за копаене. Ръждясали кирки и лопати, заменени с нови... Валеше... Добре че валеше... Така не се вижда какво мокри лицето ти.

Бях тук и на рождения си ден. Почерпихме се с Ушакис, старият гробищен аристократ. Побеседвахме...

Бях тук и на Рождество Христово. Как само се усеща силата на празника на това място. Разбираш защо е всичко...

Бях тук. И това е повече от всички думи за любов, които можех да напиша от вкъщи.

И ето ме отново. Изпращаме старата година. Не само буквално. Във всички смисли. Чакаме новата. Във всички смисли...

Добре де, тъжно е! Но има и по-тъжно...

Сега какво? Да си пожелаем страданието да отмине. Нека отмине! А ние? Пак да сме същите? Да сме пак нагоре-надолу. Заведения, хотелчета, плажчета в Гърция, кеф, похот, парцалки, парфюмчета, купончета, лесни кинти, яки коли, самообожаване, празни философии, глупави идеологии, хитри планове? Да се върне както си беше? Все едно нищо не е станало! Но стана! Бях там!

Няма нищо по-тъжно от напразното страдание. От мъката, която не те променя, а те затвърждава в това, което си. В земята... Разбирате ли - в земята! Когато и мъртвите не отворят очите на живите...

Да, дано отмине болестта! И вътрешната също!

Ето какво си пожелавам... На мен и на вас. Да се ваксинираме срещу греха. Има такава ваксина, нарича се покаяние. Отдавна е открита. За съжаление, мнозина виждат в нея конспирация. Все едно, че Христос ще им вкара “зараза”, която пречи да пиеш бира... Примерно... Какво е животът без бира? "Върнете се при нас пенливи емоции!" А?

Пожелавам покаяние! И да стоим винаги до Христос. Няма друго. Защото живеем или умираме - Негови сме! А щом сме Негови, не можем да умрем!

Христос се роди! Воистину се роди! И у Него е Новата година! Само у Него!

Свързани статии