Актуално

На фокус

От Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

От Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

08.01.2021

БНР

317


Подкомисия на ЕП обсъжда ситуацията в България

Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право.

От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, научи "Хоризонт" от свои източници.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Днес представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно".

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати. Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, но той е отказал участие, заяви за "Хоризонт" членът на мониторинговата група, евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева:

„Той за втори път не се яви. Това е дълбоко разочароващо, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес“.

Според Йончева вероятно мониторинговата група ще се обедини около становището, че на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори и по тази причина ще има още писмени въпроси.

След като първоначално вчера бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Участват още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега няма да се включи в заседанието. 
Очакваше се заседанието да се състои в средата на декември, но бе отложено по технически причини. Тогава евродепутатът Елена Йончева съобщи, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август.

Свързани статии