Актуално

На фокус

От утре София затяга мерките заради COVID-19

От утре София затяга мерките заради COVID-19

10.08.2021

Втори фронт

606


От утре София затяга мерките срещу коронавируса заради многото случаи на новозаразени. Фитнеси, плувни басейни и уелнес и спа залите ще работят с 30% капацитет. Кафенетата, ресторантите, нощните заведения и игралните зали също минават на 30% запълняемост на местата, като при тях се ограничава и работното време - от 6 часа до 23 часа. Това обяви шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. Баровете и дисковете засега остават отворени, но до определен час.

Заповедта на здравния министър за новите мерки ще бъде издадена днес и ще влезе в сила от утре.

Д-р Пенчев обясни, че от няколко дни София е в жълтата зона според 14-дневната заболяемост, а на база на 7-дневния анализ на ръста на заболяемост е в червената зона от края на миналата седмица. "В последните няколко седмици случаите започнаха рязко да се удвояват. Преди три седмици случаите бяха 185, преди две - 363, а миналата седмица - 681", посочи той. По думите му, според плана за действие при нова COVID-вълна, който МС прие, София влиза на второ ниво, в което броят на заболелите е над 100 на 100 хил. души, положителните проби са между 1 и 4%, а ръстът на заболелите е с обезпокояващи щамове и расте. "Така че ние влизаме във втора зона, или т.нар. "жълта зона" (т.е оранжевата според Плана), при която мерките са само ограничителни, а не възбранителни", посочи той.

Припомняме, че според Плана за действие на министър Кацаров при попадане на област във втора, оранжева зона, се въвеждат редица ограничения. Разрешени са домашни посещение с 15 души посетители от 2 до 3 домакинства, или до 10 души от едно домакинство. На закрито могат да се срещат до 50 души, а на открито - до 100 души. Конгреси и конференции ще се допускат при ползване на максимум 30% от капацитета на помещението, 1.5 м. дистанция и носене на маски, както и ходенето на фитнес, спортни зали и културни мероприятия (кина, театри и т.н.). Същото важи за мачове на закрито, а на открито остава само изискване за 30% от капацитета. Освен, че ресторанти, кафенета, нощни клубове и игрални зали ще работят при не повече от 30% от капацитета им, между посетителите трябва да има дистанция, като групите следва да са от до 6 човека от не повече от 3 домакинства на маса. При спазване на въпросните условия в жълта зона се допуска и използване на 50% от капацитета на заведенията при 100% ваксиниран или преболедувал персонал. Магазините и услугите ще работят при ограничен капацитет и спазване на основните противоепидемични мерки, като при персонал под 10 души, всички от които притежават сертификат за ваксинация или преболедуване, маските не са задължителни.

"Аз доста съм напрегнат, това рязко повишаване на болните не е добър индикатор за по-нататъчно развитие на епидемията. Д-р Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата, само днес са 770, което е ясен сигнал, какво ни чака", посочи още шефът на РЗИ-София. По думите му ако в София на 14-дневна база болните минат 250 на 100 хиляди души, ще се въведат още по-строги мерки, предвидени в плана за трета зона.

Д-р Пенчев изрази предположение, че "би могло" началото на учебната година да съвпадне с пика на четвъртата вълна и тя да не започне присъствено в столицата. Затова за пореден път той апелира хората да се ваксинират, за да се предотврати очаквания пик. "На база направено изследване само 0.06% от вече ваксинираните в София са заболели от коронавирус, като само 10 от тях са попаднали в болница, и то в леко състояние", даде за пример той.

Шефът на РЗИ-София откровено призна и, че противоепидемичните мерки не се спазват, особено в моловете. "Мерките са насочени към опазване здравето на хората. Здравето се опазва от самите хора, не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да наблюдаваме дали спазва мерките, това е един процес на себеуважение", заяви той, добавайки, че през изминалия месец са направени 450 проверки, като при 10% от тях са наложени глоби заради неспазване на мерките.

ОГНИЩЕ

Огнище на COVID-19 е установено сред група български ученици, които са на езиков лагер в австрийския град Кнапенберг, съобщиха от здравното ни министерство.

Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички лица са влезли в страната при представяне на отрицателен тест. Децата са били тествани и на всеки 48 часа. На 9 август са установени първите положителни за COVID-19 проби, като веднага местните здравни власти са изолирали лицата с положителен резултат в отделно място за настаняване.

От общо 51 деца на възраст между 14 и 16 години към момента коронавирусна инфекция е установена при 14 от тях, като по данни на местните здравни служби те нямат симптоми. Двама от ръководителите на групата също са с положителни проби, като при един от тях инфекцията протича със симптоми.

В момента министерството на здравеопазването създава необходимата организация за прибирането на учениците и ръководителите им в България.

КОД ОРАНЖЕВО

Според данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 8 август т.г., 14-дневната заболяемост на 100 хиляди души е най-висока в област Бургас - 107 на 100 хиляди души, с което тя минава във втората, оранжева зона, т.е. и там трябва да се предприемат мерки съобразно Плана. Такива обаче засега няма, освен това масово по Черноморието мерките се нарушават безогледно - баровете работят на макс, хората пият коктейли от една сламка и т.н. На второ място по заболяемост към 8 август е Пловдив - със 76 болни на 100 хиляди души, а на трето - София област със 75 новозаболели на 100 хиляди.

ДАННИТЕ ДНЕС

Прогнозите, че заразените с коронавируса ще стигат до 1000 души дневно започват да изглеждат все по-правдоподобни. 774 са новите случаи за последното денонощие, или 3.3%, показват данните на Националната информационна система. Ден по-рано бяха 176.

  Източник: СЕГА

Свързани статии