Актуално

На фокус

От утре преброителите тръгват по домовете

От утре преброителите тръгват по домовете

17.09.2021

Втори фронт

484


От утре преброителите тръгват по домовете да броят населението и жилищния фонд, въпреки че електронното преброяване бе удължено до 30 септември. Това съобщиха пред "Сега" от Националния статистически институт. Решението на подновения състав на служебното правителство от вчера е да се удължи срокът само за електронното преброяване, а другото да протече в предварителния график - от 18 септември до 3 октомври. Важната подробност за сроковете на присъственото преброяване не бе уточнена в съобщението на правителствената пресслужба.

Така на практика в оставащите дни до 30 септември преброители и електронно преброяване ще работят паралелно. Това решение на МС поражда няколко проблема. Така може да се окаже, че преброителят ще мине през съответния адрес преди човекът да се е преброил онлайн и да е получил уникален код от системата, доказващ това. Тези кодове трябва да се се дадат на преброителите или да се оставят в бележка на вратата. В такъв случай преброителят ще трябва да дойде повторно на адреса и да получи код в указано от съответния човек време. Това ще затрудни и без това малкия брой преброители - в някои населени места така и не се попълниха всички места за преброители.

Преброителите могат да имат проблеми и по друга линия - в указанията за кампанията изрично бе посочено, че докато тече онлайн преброяването (неговият първоначален срок бе до 17 септември), преброителите нямат право да посещават хората по домовете. Това правило бе усилено популяризирано с цел да не се допусне измамници да обикалят хората под претекст, че ще ги броят. Сега е възможно истинските преброители да се сблъскат с нежелание на хората да ги допуснат у дома. Още повече, че в информационните материали на сайта на преброяването продължава да пише, че по време на електронното преброяване преброителят няма право да посещава жилищата.

Към 13.00 ч. в сряда са се преброили около 840 хиляди души, разпределени в близо 370 хиляди домакинства, показва статистиката на НСИ.

 

КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ПРЕБРОИТЕЛЯТ

Посещенията по домовете ще се извършват от 8.00 до 20.00 часа, като преброителите трябва да се легитимират пред хората. Отказът да се предоставят данни в преброяването е наказуемо с глоба от 160 лв. Дори тези, които са се преброили онлайн, трябва да подготвят бележка с уникалния си код от електронната преброителна карта и да го предоставят на преброителя.

 

10 НАЙ-ЧЕСТИ ВЪПРОСА И ТЕХНИТЕ ОТГОВОРИ

НСИ публикува на сайта си отговори на 10-те най-чести запитвания в процеса на електронното преброяване:

1. Защо не получавам имейл за потвърждаване на регистрацията? Проверете дали правилно сте изписали имейла. Обикновено се допускат грешки в разширението – например вместо „.com” се записва „.bg” или обратното. Друга причина за това че не получавате имейл, е вероятността пощенската кутия да не е била използвана дълго време – например 6 месеца. В тези случаи доставчикът ограничава входящите и изходящи имейли, докато потребителят не влезе и реактивира пощенската си кутия.

2. Трябва ли да въвеждам телефонен номер? Полето за телефонния номер не е задължително.

3. Трябва ли всеки член на нашето домакинство да попълва отделна преброителна карта? Не. С една регистрация се преброяват едно жилище и всички лица, които обичайно пребивават в него.

4. Мога ли да преброя моите родители електронно? Да, но трябва да направите регистрацията с имейл, който не сте използвали преди това в портала и да посочите личните данни (ЕГН, имена и данни от валиден документ за самоличност като лична карта, задграничен паспорт или шофьорска книжка) на лицето, което трябва да преброите. Не правете регистрация с лични данни, които вече сте използвали за друга регистрация! Лицето, посочено в регистрацията, трябва да е част от преброителната карта.

5. Децата трябва ли да ги броим? Да, всички деца са обект на преброяване, както и други родствени или неродствени лица, които обичайно живеят в жилището.

6. Мога ли да редактирам информацията, която съм попълнил? Информацията може да се редактира във всеки един момент само ако не сте получили електронен код. Електронният код се получава веднага след попълването на данните за последното лице. Препоръчваме да проверите внимателно информацията за предходните раздели преди да приключите раздела за последното лице.

7. На кой адрес да се преброя? Преброявате се на адреса, който обичайно обитавате в по-голямата част от годината, независимо дали имате регистрация на този адрес по постоянен, или настоящ адрес.

8. Имам повече от едно жилище. Трябва ли да ги преброявам?   Не. Преброяването не се интересува колко имота притежавате. Преброявате само жилището, в което обичайно живеете. Другите Ви жилища ще бъдат преброени или от наемателите им или от преброителите като необитавани, ако никой не живее в тях.

9. Защо не ми приема текста в полетатата със синя стрелка отдясно (падащи менюта)? Във всички тези полета се пише само за да се появи списък, от който да изберете желания от Вас текст. Записаното от Вас в тези полета не се запазва. В случай че не намирате текста, който търсите, използвате полетата под тях, като запишете свободно текста.

10. Защо не мога да продължа напред след раздел „Адрес“? Моля, проверете отново всички полета. В поле А2 се избира име на улица от списъка, след като започнете да пишете в него. Номер, подномер или вход не се записват в това поле.

ПРЕДИСТОРИЯ

Електронното преброяване бе удължено до 30 септември, след като няколко дни имаше сериозни проблеми с достъпа до системата. "Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, беше атакуван нееднократно с огромен зловреден трафик. Нямаше опити за проникване и източване на данните, но това затрудни изключително достъпа до електронната карта. Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението", мотивираха се министрите. В последните дни затрудненията са основно при регистрацията и верификацията на профил, които понякога блокират с дни. Самото попълване на анкетната карта протича много бързо. НСИ предлагаше само седмица удължаване за електронното преброяване - до 24 септември.

  Източник: СЕГА

Свързани статии