Актуално

На фокус

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Болница "Лозенец" вече е с ново ръководство

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Болница

18.06.2021

Втори фронт

764


Новото ръководство на болница "Лозенец" вече е отразено в Търговския регистър, с което официално се слага край на 23-годишното управление на бившия директор Любомир Спасов. Той беше уволнен преди 2 седмици след разкрития на здравния министър Стойчо Кацаров за незаконни трансплантации и други нарушения в лечебното заведение.

Спасов обжалва отстраняването си, което блокира процедурата по вписването, въпреки че според юристи, уволнените болнични ръководства нямат право да обжалват и следва да се изпълни волята на принципала – министъра на здравеопазването. Сходен казус виси и в "Александровска" болница, където старото ръководство обжалва отстраняването си.

Начело на болница "Лозенец" застава хирургът от лечебното заведение Радосвет Горнев, а в Съвета на директорите освен него влизат адвокат Ивиян Симеонов и фармацевтът Орлин Недев.

Ръководството на болницата беше сменено от здравния министър Стойчо Кацаров, който разкри преди 2 седмици схема за трафик на органи, при която млади хора от Украйна и Молдова са ставали донори на бъбрек на техни "чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман", като са използвани фалшиви самоличности и документи за роднинска връзка. Донорството без роднинска връзка у нас не е разрешено. Кацаров обяви, че бившето правителство е било наясно със схемата, но нищо не е направило.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов обаче твърди, че е предал сигналите за проверка на службите. Разпити по случая обаче започнаха едва след разкритията на Кацаров. Той оповести още случай на пререждане в листата на чакащи за черен дроб на висш държавен служител след обаждане "отгоре", както и вече добилата публичност от разследване на Миролюба Бенотава схема за отчитане на фиктивни пациенти в "Лозенец". 

       Източник: eurocom

Свързани статии