Актуално

На фокус

От над 110 000 ваксинирани, има само 153 сигнала за нежелани реакции, предимно грипоподобни

От над 110 000 ваксинирани, има само 153 сигнала за нежелани реакции, предимно грипоподобни

21.02.2021

БНТ

378


При над 110 хиляди направени имунизации до момента, в ИАЛ са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част са точно типични грипотподобни синтоми. Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета. Това заяви държавният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, който се срещна в Пловдив с Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

За реакциите Кунчев даде пример с хората, които имат деца и знаят, че след всяка ваксина, може детето да вдигне температура. Най-често срещаните грипоподобни симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

По думите му има логика преди имунизацията да се направи тест за антитела, но при хора прекарали Ковид. В тази връзка ще се раздадат на РЗИ-тата тестове, които показват количеството на антителата.

Зелен коридор за имунизации е осигурен в няколко лечебни заведения в Пловдив. Днес работят пунктове в Първомай и Асеновград.

В цялата пловдивска област са разкрити 14 действащи кабинети, каза още Кунчев. Той увери, че всеки желаещ ще бъде обслужен.

"Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари", каза още държавният здравен инспектор.

Вече е изчистен въпросът по документацията, която личните лекари трябва да попълват в информационната система, която прехвърля към системата на Ковид.

През март очакваме още половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса.

По думите на Кунчев минимум година след ваксината хората могат да разчитат на имунитет.

Той заяви, че няма съмнения в качествата на нито една ваксина. Включително и категорично ваксината на "Астра Зенека" може да се използва от хора над 65 години.

Кунчев предупреди за зараждане на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса.

Областният управител Дани Каназирева допълни, че от понеделник ще функционират 23 пункта на територията на областта - с три повече от обявеното от здравното министерство.

За град Пловдив дежурни са 7 лечебни заведения, както и ваксинационния кабинет в РЗИ.

Вчера е създадена организация с кметовете в областта, така че гражданите да имат достъп до ваксина възможно най-близо до дома си. Кабинетът в Карлово ще поеме и потока от община Сопот, в Раковски - от Брезово, в Хисаря - от Калояново, в Стамболийски - от Перущица и Кричим, в Асеновград - от Лъки и Куклен, в Пловдив - от Марица, Родопи и Съединение, а в Първомай - и от Садово.

"Тези кабинети ще работят и събота и неделя, няма да има върнати хора. Отделно от това през седмицата ще работят всички 23 пункта на територията на областта. Паралелно с това личните лекари от вчера започнаха да получават ваксината и ще се включат от утре", увери Каназирева.

Десетки пловдивчани от всички възрасти извиха от рано тази сутрин опашка пред РЗИ, за да се ваксинират. Още вчера здравната инспекция обяви, че организира свободна имунизация на желаещите, дори да не са записани предварително.

Днес в сградата на ул. „Перущица“ работят два пункта за поставяне на ваксини, а хората пред тях продължават да чакат ред.

Свързани статии

Левицата