Актуално

На фокус

От днес поскъпват токът, парното и топлата вода

От днес поскъпват токът, парното и топлата вода

01.07.2021

Втори фронт

657


От днес поскъпват токът, парното и топлата вода. Точните стойности с колко ще станат ясни по-късно днес, след окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очаква се електроенергията да поскъпне с 3 до 4%. Много по-висок ще е ръстът на цената на парното и топлата вода - с над 10 на сто. В София поскъпването се очаква да е с 14%, в Пловдив - с 9%, за останалите топлофикации между 8 и 11%.

Причините за ръста на цените на тока и парното е повишението на цените на петрола и природния газ на международните пазари, както и на същественото повишение на цените на въглеродните емисии. 

Повишение с около 4% се очаква и на цената на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. Въпреки че обикновено през лятото цената на синьото гориво намалява заради по-слабото потребление, тази година се наблюдава обратната тенденция. Според експертите в бранша промените в движението на цените на енергоресурсите през следващите месеци ще е изключително сложна задача. До голяма степен то е свързано с възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия и очакванията за следваща вълна на заразата наесен.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата