Актуално

На фокус

От днес нови части от центъра на София са синя зона

От днес нови части от центъра на София са синя зона

01.12.2021

Втори фронт

239


Пак от 1 декември Столична община премахва безплатния служебен абонамент за държавни и свои организации

От днес в Столична община влиза в сила ново разширение на синята зона, както и включване на нови части от кварталите на София към зелената зона. Отново от 1 декември (сряда) се удължава работното време на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя вече ще работи до 20 ч. Решението затова бе взето в края на октомври на сесия на Столичния общински съвет. За гласуваха групите на управляващите в столичния парламент – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, а против и въздържал се бяха „Демократична България“ и БСП.

Към синята зона се приобщават улиците между бул. „Дондуков“ и „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, между бул. „Тодор Александров“ и „Сливница“, между бул. „Христо Ботев“ и „Скобелев“ и ул. „Опълченска“. На изток към синята зона се прибавят всички булеварди и улици между бул. "Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Синя зона става и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици между „Граф Игнатиев“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“. Синя зона вече ще е и пространството между бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Скобелев“ (виж картата, където новоприсъединените части са оцветени в светло синьо). 

Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще увеличи приходите на Центъра за градска мобилност с около 6 милиона лева. След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обхвата на районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. Жителите на тези райони, които вече са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята.

Отново от днес към зелената зона се прибавя нов квартал на София - ж.к. „Зона Б-19“, обхващащ пространството до бул."Константин Величков" и кръстовището с бул. "Иван Гешов". От „Московска“33 изчисляват, че в тази част на града се разкриват нови 550 места за платено паркиране.

Отново от днес Столична община премахва безплатния "Служебен абонамент" за държавни и общински институции и структури, който сега включва три паркоместа. Освен това паркирането в режим "Служебен абонамент" в центъра се ограничава до пет платени места на административен адрес - както за държавни и общински институции, така и за частните фирми. Това ще засегне паркирането пред банки, търговски вериги и др. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони в центъра.

Към описаните промени СОС реши още да бъде създаден удължен „Служебен абонамент“, който да функционира от 19,30 ч. до 22,30 ч., както и разширен „Служебен абонамент“ с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч. Ще има и нов вариант за платен „Служебен абонамент“ пред хотелите и заведенията, който ще е с различно работно време. То ще е удължено до 23 ч. вечер, вместо до 19.30 ч. За тези обекти се предлага и „Служебен абонамент“, който да важи за събота и неделя. Той пак ще включва до 5 паркоместа на един адрес, като цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

От днес в пешеходни части на центъра на София, както и в районите със синя и зелена, трябва да се обособят паркоместа за товаро-разтоварни дейности. В зоните с ограничен режим за движение на МПС тези паркоместа ще се ползват до 30 минути. Паркирането за товаро-разтоварни дейности ще е безплатно за живеещите в съответния район, които ще могат да се ползват от него два пъти дневно. Хората от този район ще трябва да заявяват изрично при заплащането на годишния си винетен стикер, че желаят да се възползват от услугата. За хора, които извършват бизнес в същата зона, паркирането за товаро-разтоварни дейности ще се заплаща.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания